Az emberek csupán 6 százaléka utazik el azért, hogy máshol töltse az ünnepeket szűk családi körben.

Bár a válaszadók fele szívesen elmenne valahová, ha a távolabbi rokonok nem számítanának a közös ünneplésre ebben az időszakban. A magyarok 61 százaléka december 24. és 26. között kizárólag a párjával ünnepelne, a válaszadók ötöde pedig a barátaival töltené ezt az időszakot.

A GKI Digital és a Bónusz Brigád közös kutatásából kiderül az is, hogy az emberek 60 százaléka kifejezetten várja a karácsonyt, és több mint fele már nem tárgyat, hanem valamilyen szolgáltatást, élményt ad ajándékba. Míg tavaly a megkérdezettek 45 százaléka, addig az idén már 54 százaléka ad élménybónuszt, -kupont, vagy jegyet szeretteinek. A nők és a fiatalok még ennél is nagyobb arányban választják az ajándékozásnak ezt a formáját.

A vevők 37 százaléka 5-10 ezer forint értékű élményajándékot vesz, nagyobb összegért, akár 20 ezer forintért, többnyire csak az idősebb korosztály vásárol.

Bár az emberek nagy része várja a karácsonyt és minden második ember boldog, kiegyensúlyozott ünnepre számít, minden harmadik válaszadó stresszel azon, hogy milyen ajándékokat vegyen. A stresszt növelik az esetlegesen felszaladó kilók (12 százalék aggódik emiatt), és a gyakran előforduló családi veszekedés (ettől 20 százalékuk tart), illetve a válaszadók negyede a karácsonyi készülődés közbeni kapkodást nem szereti.

A felmérés szerint minden harmadik válaszadó inkább a műfenyőt választja, és minden negyedik megkérdezett nem az utolsó napokra hagyja a favásárlást, hanem a karácsony előtti héten szerzi be a fenyőfát. A nordmann fenyő a favorit, az igazi fenyőt vásárlók 37 százaléka veszi ezt a típust, minden ötödik ember marad a lucfenyőnél. A válaszadók közel fele előnyben részesíti a másfél méteresnél nagyobb fákat, 4 százalékuk 2,5 méteresnél is magasabbat szokott venni.

A megkérdezettek kétharmada szűk családi körben, otthon ünnepel, de minden második ember vendégségbe is megy rokonokhoz.

A karácsonyfa felállítása és feldíszítése a férfiak közel fele szerint a férfi feladata, a nők 16 százaléka véli ugyanígy. Minden harmadik nő szerint ez nem a férfiak dolga, és ezzel minden tizedik férfi is egyetért: szerintük a nőnek kell felállítani és feldíszíteni a karácsonyfát.

Míg a faállítást túlnyomó többségben a férfiak végzik, addig a nők fele szerint az élelmiszerek beszerzése alapvetően az ő dolguk, de közel ugyanennyien mondták azt, hogy a férfiak is besegítenek a vásárlásba. Szintén a nők fele válaszolta azt, hogy a karácsonyi nagytakarítás az ő feladatuk. A férfiak harmada szerint a karácsonyi takarítás kifejezetten a férfi dolga, 27 százalék szerint viszont a nő feladatai közé tartozik a lakás tisztántartása.

A főzés inkább női terep: kétharmaduk úgy véli, ez kizárólag az ő dolguk és a férfiak kis hányada segít ebben. A férfiak harmada nyilatkozott úgy, hogy a főzés kifejezetten az ő dolga. Ugyanez az arány érvényes az ajándékok beszerzésére és becsomagolására is: ez is jórészt a nők feladata és kevés férfi segít benne.

(SZ)