Még mindig van rá mód, hogy ingyen továbbfejlesszünk a Windows 10-re, ám december 31-én ez a lehetőség is lezárul.

A Microsoft a Windows 10 kibocsátása után egy évet adott a Windows 7 és Windows 8.1 felhasználóknak, hogy ingyen váltsanak az új OS-re. Volt azonban egy kibúvó: azoknál, akik segítő technológiákat, például képernyőolvasót használtak, meghatározatlan ideig meghosszabbították az ingyenes továbbfejlesztés határidejét – írja a Computerworld.

Év végén bezárják ezt a kiskaput is, és 2018. január 1-től mindenkinek teljes árat kell fizetnie a Windows-licencért, ami az Amazonon a Home változat esetében 75 dollárról indul, a Professional változatoknál pedig még magasabb.

A cinikusabbak úgy értelmezhetik a Microsoft nagyvonalúságát, hogy a Microsoft kétségbeesetten próbálja nyomni a Windows 10 rendszert, mivel az új OS elterjedtsége a PC-s világban még mindig csak 30 százalékos, miközben 49 százalékot birtokol a Windows 7.

A Windows 10 terjesztése érdekében a Microsoft keményebb eszközöket is bevet, és a modern hardvereket is a Windows 10 felé igyekszik terelni. Az AMD legújabb Ryzen lapkáihoz például már nem is tartoznak majd hivatalos Windows 7 vezérlők.