Az Európai Parlament (EP) a rossz célra használható technológia kivitelének szigorúbb szabályozását kéri.

Az EU-ban már léteznek olyan szabályok, amelyek biztosítják, hogy az itt mindennapi használatra készített árukat és technológiákat ne lehessen tiltott, katonai célokra felhasználni, miután exportálták azokat az unió határain kívülre. Ez az úgynevezett kettős felhasználású termékeket érinti, amelyeket nemcsak civil, hanem katonai célokra is lehet használni, például tömegpusztító fegyverek előállításához vagy terrorcselekmények előkészítéséhez.

Mi változik?

A mostani szabályok frissítésére elsősorban a technológiai változások miatt van szükség. A reform egyik fő célja, hogy megakadályozza a kibertechnika vagy más megfigyelési technológiákkal történő visszaéléseket, amelyeket az önkényuralmi rendszerek a saját népük elleni kémkedéshez használhatnak – gondoljunk csak a hacker-támadásokra vagy a mobiltelefonok lehallgatására.

Az Európai Parlament kereskedelmi szakbizottsága azt javasolja, hogy a személyiségi jogok és az adatok védelme érdekében az EU konkrét kritériumokat fogalmazzon meg az ilyen termékek kivitelére. Az EP-képviselők a januári plenáris ülésen döntenek a reformról.

Melyek a kettős felhasználású termékek?

A kettős felhasználású termékek olyan áruk, szoftverek vagy technológiák, amelyek eredeti céljuk mellett tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére vagy katonai célokra is felhasználhatók. Ilyenek például az atomreaktorok, a kriogén hűtőegységek, a robbanóanyagok, a megfigyelő rendszerek, valamint azok a vegyi anyagok, amelyek mérgező vegyületek előállítására is alkalmasak.

Hogyan működik az export ellenőrzése?

Az EU-s szabályok lefektetik a kettős felhasználású termékek exportjának, közvetítésének, tranzitjának és átruházásának ellenőrzésére vonatkozó alapelveket. A szabályozás megfelelő végrehajtása érdekében pedig az uniós országok közös listát állítottak össze a kettős felhasználású termékekről, valamint megegyeztek a tagállamok közötti együttműködés folyamatáról – olvasható az Európai Parlament közleményében.