Az Európai Bizottság útmutatót adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról a tisztességtelen gyakorlatok hatékonyabb tagállami kezelése érdekében.

Az útmutató segít meghatározni a nemzeti hatóságoknak, hogy uniós jogba ütközik-e, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben értékesíti termékeit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló idei értékelő beszéd alkalmával leszögezte: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Erősebb hatáskört kell biztosítanunk a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes gyakorlatokat.” 

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos így nyilatkozott: „Ha két különböző termék azonos márkajelzéssel ellátva kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel oldhatjuk meg. A tagállamok túl sokáig keresték hasztalanul a gyógymódot a problémára. Eltökélt vagyok aziránt, hogy ennek az uniós jog szerint tilos gyakorlatnak véget vessünk, és elérjük, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön.”

Az útmutató felsorolja, majd részletesen kifejti, melyek azok az uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük:

Az útmutató e jogszabályok alapján lépésről lépésre bemutatja, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy a termelők megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Amennyiben a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Az uniós jog vállalkozásokkal történő betartatása a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok feladata. A hatóságokat azonban az Európai Bizottság ezzel az útmutatóval és különböző munkafolyamatokkal elkötelezetten segíti.

Egyéb bizottsági intézkedések

Az iránymutatáson túlmenően a bizottság dolgozik az élelmiszeripari termékek hatékonyabb összehasonlító tesztelésére irányuló módszertan kialakításán is azzal a céllal, hogy a tagállamok e kérdés megvitatása során minden országban azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak. A módszertan kidolgozásához a bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére.

A bizottság további erőfeszítéseket finanszíroz a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés területén: egymillió eurótt nyújt a tagállamoknak tanulmányok és jogérvényesítési intézkedések finanszírozásához.

A bizottság párbeszédet indított a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek idén őszre magatartási kódex kidolgozását vállalták.

Október 13-án a bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről szóló magas szintű miniszteri értekezlet formájában. A bizottság emellett szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat is szervez a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével – olvasható a brüsszeli testület közleményében.

Útmutató az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog alkalmazásáról