Az Európai Bizottság új közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-szerte történő összehasonlításához.

A testület tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezzenek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására.

Közös vizsgálati protokoll 

Az EU területén árusított élelmiszeripari termékek mindegyikének szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeket kell teljesítenie, a fogyasztókat pedig az EU élelmiszer-címkézési jogszabályaiban meghatározott módon tájékoztatni kell a termékek legfontosabb tulajdonságairól. A fogyasztók nem vezethetők félre például a csomagolással. A nemzeti élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok feladata biztosítani, hogy az egységes piacon forgalomba hozott élelmiszerek teljesítsék az EU jogszabályaiban foglalt követelményeket.

Az új vizsgálati módszer segítségével a hatóságok könnyebben meg tudják állapítani, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e.

A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.

A következő lépések 

A Közös Kutatóközpont koordinálása mellett egyes EU-tagállamok laboratóriumai elkezdik egy páneurópai tesztsorozat keretében alkalmazni a módszertant, és segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredmények 2018 végéig napvilágot látnak.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye itt olvasható.