Szlovákiában csaknem minden ötödik polgár a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség határán táncol. A legveszélyeztetettebb csoportok közé a fiatalok, a csonka és a többgyermekes családok, az egészségkárosodottak, illetve a roma lakosság tartozik.

Szlovákiában 200 ezer 16 évnél fiatalabb gyermek nő fel a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata által fenyegetett családban – derül ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) jelentéséből.

A jelentés szerint a családok még mindig nagyban függnek az apa, a férj bevételétől, ami a család egészére nézve növeli a szegénységbe zuhanás kockázatát – ismerteti a hirek.sk.

Mindezt elsősorban olyan váratlan élethelyzetek bekövetkeztekor tapasztalhatják meg, mint az állás elvesztése, a család felbomlása, az élettárs komoly egészségügyi problémái vagy halála. A férfi keresete híján a gyermekes párok 81 százaléka a szegénységi küszöb alatt találná magát. Abban az esetben, ha a nő veszítené el állását, annak hatása 40 százalékkal alacsonyabb lenne.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség határán élő nők 28 százaléka, a férfiak 35 százaléka rendelkezik munkahellyel.

„A háztartások szintjén megállapított szegénység oka az alacsony bérezés, az elégtelen szociális védőháló vagy az olyan helyzet, amikor az egyik élettársnak nincsen munkája. Például a gyermekes anyák csak nehezen képesek érvényesülni a munkaerőpiacon” – áll a jelentésben, amely megjegyzi, hogy a 3 vagy több gyermekes nők fele rendelkezik fizetett állással.