A kanadai hátterű Linamar Hungary Zrt. 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen kétszáz új munkahelyet teremt, 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.

A beruházás keretében a Linamar a legmodernebb technikával működő új eszközöket szerez be, amelyekkel képes lesz kiszolgálni a megnövekedett piaci keresletet – mondta sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A társaság a Magyarországon előállított termékei 86 százalékát exportálja, ennek jelentős részét Kanadába, a fejlesztés így a miniszter szavai szerint növelni fogja a kanadai-magyar kereskedelmi forgalmat, amely tavaly 6 százalékkal emelkedett. 

Szijjártó Péter megjegyezte: a világ tizenkilenc országában 59 gyárat és hat kutatási központot üzemeltető Linamar beruházásának elnyeréséért több ország versenyzett. Szerinte a cég választásában az is közrejátszott, hogy Európa legalacsonyabb adóinak bevezetésével sikerült mára Magyarországon a kontinens egyik legkedvezőbb befektetési környezetét megteremteni. 

Az elmúlt másfél hétben a Linamaré az ötödik bejelentett autóipari beruházás – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. Ez azért is jó hír szerinte, mert a magyar ipari kibocsátás csaknem harminc százalékát adó ágazat jó teljesítménye megalapozza a 4 százalék feletti gazdasági növekedést. A magyar autóipar tavaly gazdaságtörténeti rekordot döntött, az ágazat termelési értéke meghaladta a 8000 milliárd forintot – fűzte hozzá a miniszter. 

Havasi Csaba, a Linamar vezérigazgatója (képünkön) arról beszélt, hogy a fejlesztéssel az öt év alatt számolt árbevétel-többlet várhatóan meghaladja a 41 milliárd forintot. Tavaly a Magyarországon több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató vállalat árbevétele tájékoztatása szerint 58 milliárd forint volt. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint csaknem 8 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. A kanadai központú cég 2010 és 2017 között 34 milliárd forintot meghaladó értékű beruházást valósított meg az országban. 

A Linamar fontos célja a mezőgazdasági és ipari gépgyártás fejlesztése, illetve új technológiák alkalmazásával az autóipar terén a versenyképességük növelése -hangsúlyozta a vezérigazgató. A cégadatok alapján 2016-ban az árbevétel 50,5 milliárd forintot tett ki, ebből 30,3 milliárd forint származott az exportból, az adózás előtti eredmény 3 milliárd forintot tett ki. (MTI)