2019 első harmadában 10,4 százalékkal emelkedtek a bérek hazánkban, a reálkereset-növekedés pedig több mint hat éve töretlen, az idei első négy hónapban 6,8 százalékos volt.

A foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan a bérek is folyamatosan emelkednek, amellyel tovább nőhet a magasabb hozzáadott értéket előállítani képes munkahelyek száma. Az euróban kifejezett magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabb ütemben 2010 és 2018 között a Visegrádi országok közül, ami tovább segíti hazánk bérfelzárkózását. A legkisebb bérek is nagymértékben emelkedtek az utóbbi időszakban, ami erős bérfelhajtó hatást gyakorol az alacsonyabb keresetűekre is. A nettó minimálbér reálértéke így kilenc év alatt 36%-kal nőtt, amely növekedés a gyermekesek esetében 50%-os, két gyermekeseknél 91%-os, három gyermekesek esetében pedig közel 100%-os volt.

A minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekedtek. A nettó átlagkeresetek 66%-kal, az ebből számított reálkeresetek pedig 41%-kal emelkedtek, utóbbiak növekedése a családi kedvezmények figyelembevételével még magasabb volt, 47%-ot tett ki. A többgyermekes munkavállalók reálkeresetének átlaga ebben az időszakban 59-76% közötti mértékben emelkedett, ami összhangban van a magyar kormány családokat támogató intézkedéseivel. Az erős munkaerő-kereslet fennmaradását segíthetik a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, valamint az EU-s források felhasználása, ami a bérek további emelkedését vetíti elő.

A szociális hozzájárulási adó újabb 2 százalékpontos csökkentése 144 milliárd forintot hagy idén a vállalkozásoknál, aminek segítségével tovább folytatódhat a kétszámjegyű béremelkedés Magyarországon.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)