A Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház május 9-10-én rendezi a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát. A kétnapos esemény keretében sportágazati vezetők, tudományos, gazdasági és külpiaci szakértők vitatják meg az iparág aktualitásait, az elmúlt időszak legfőbb sporttudományokhoz köthető kutatási eredményeit, illetve az ágazat jövőbeni irányvonalait.

A sportgazdaság a globális piac egyik dinamikusan fejlődő húzóágazata, amely bővelkedik szabadalmakban, magas hozzáadott értéket képviselő technológiai újításokban, illetve más ágazatokban létrejövő innovációkat is egyre szélesebb körben alkalmaz. Mindemellett a sport a legnépszerűbb szabadidős tevékenység is egyben. Mindezek együttes eredménye, hogy a sportágazat a globális piacok egyik meghatározó és vezető szektorává vált, melynek kiszolgálására egy teljes iparág épült. Egyes nemzetközi becslések szerint a sport termeli ki a világ GDP-jének mintegy 2 százalékát.

A Testnevelési Egyetem (TE) a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal (MNKH) szoros együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezi a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát. A több száz szakmai érdeklődőt, illetve a mintegy száz hazai és nemzetközi előadót felvonultató kétnapos konferencia keretében sportágazati vezetők, tudományos, gazdasági és külpiaci szakértők vitatják meg az iparág aktualitásait, az elmúlt időszak legfőbb sporttudományokhoz köthető kutatási eredményeit, és az ágazat jövőbeni irányvonalait.

A rendezvény elsődleges célja ösztönözni a sport iparágában megjelenő vívmányok megosztását, a szektoriális együttműködések dinamizálását, valamint az elmúlt időszak tudományos eredményeinek bemutatását. „A sporttudomány kulcsszerepet játszik az életmódjavító és életminőséget fejlesztő eszközök, módszerek létrehozásában, korszerűsítésében, ezért is örülök, hogy másodszor adhatunk otthont egy ilyen egyedülálló rendezvénynek Budapesten” – mondta Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.

A konferencia kísérőrendezvényeként a TE sport tematikájú fotópályázatot hirdetett a Németh Ferenc-díjért, amelyre majd 100 pályázó nevezett, profik és amatőrök egyaránt. Emellett elméleti és gyakorlati elemekre épülő edzőtovábbképzést szervez a Testnevelési Egyetem, az FC Barcelona képzési kultúrájáért, módszereiért felelős szakmai igazgatójának részvételével. A tréningre előzetesen több mint ezer hazai labdarúgóedző regisztrált.

Az esemény célja továbbá a sportgazdasághoz kapcsolódó diplomáciai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése, egyúttal az iparág nemzetközi és hazai szereplői közti partnerkapcsolatok dinamizálása. „Az esemény kiváló lehetőség a hazai és a nemzetközi szakértők közti sportdiplomáciai kapcsolatok elmélyítésére, egyúttal az iparághoz kapcsolódó innovatív magyar fejlesztések reprezentálására. Éppen ezért összesen 20 vállalkozásnak biztosítunk kiállítási lehetőséget az esemény keretében, ezzel elősegítve kapcsolatrendszerük kiszélesítését, nemzetközi exportsikereik elérését” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A kiállítói térben az MNKH partnercégei is képviseltetik magukat, így például a Peter’ Aquafitt, a világ első mobil vízi kondigép gyártója, vagy éppen a mára nemzetközileg is igen népszerű Teqball is. Tekintettel a sportgazdaságban, illetve a kapcsolódó szektorokban rejlő üzleti és gazdasági lehetőségekre, valamint a magyar kis- és középvállalkozások nemzetközileg is versenyképes termék és szolgáltatási portfóliójára, a Kereskedőház kiemelt iparágként kezeli a sportgazdaságot és sportdiplomáciát. Az MNKH fókuszált és hangsúlyos szakmai tevékenységnek köszönhetően már számos hazai vállalkozás lépett sikeresen a globális piacokra.

Az MNKH aktív szakmai tevékenységének köszönhetően ért el jelentős üzleti sikereket például a magyar szellemi tulajdont képező és világszabadalom alatt álló sportinnováció, a Teqball is. A cég a Kereskedőház közreműködésével lépett eredményesen a marokkói, illetve a francia piacra. A vállalkozás azóta már 25 országban rendelkezik értékesítési ponttal, és célja, hogy a 2024-es olimpián hivatalos sportágként vehessen részt.

Szintén a Kereskedőház közreműködésével lépett eredményesen a dél-amerikai piacra egy speciális padlóelemeket gyártó magyar cég. Az MNKH hazánk chilei nagykövetségével együttműködve, összeállította a megbízható chilei iparági importőrök listáját a vállalkozás számára és ellátták az exporttevékenység megkezdéséhez szükséges hasznos piaci információkkal, amely így Chilébe szállított különböző közületi és sportpadlókat.

Jelentős sikert értek el továbbá a Kereskedőház szervezésében a világ egyik meghatározó sport kiállításán, a kölni FSB-n bemutatkozó magyar cégek is, akik az esemény keretében megvalósított tárgyalásoknak köszönhetően több mint 60 millió forint értékben adtak árajánlatot.

„A partnereink exportsikerei is kiválóan reprezentálják, hogy az innovatív magyar vállalkozások a világ bármely pontján megállják a helyüket. Célunk, hogy a sportinnovációs konferencia révén egy újabb szakmai platformot hozzunk létre, amely előrevetíti a magyar cégek további nemzetközi sikereit” – mondta Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.

Fotó: Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora