Harminchárom gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a NAV annak a bűnszervezetnek az ügyében, amelynek tagjai alumínium tömbök kereskedelmével kétmilliárd forint áfát csaltak el.

A Miskolc környéki elkövetők a csaláshoz létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhellyel rendelkező cégeket használtak. A Szlovákiából és Csehországból behozott alumíniumtömböket az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták, miközben az árut papíron utaztatták, azaz szlovák és magyar cégeken keresztül átfuttatták, holott az fizikálisan sosem volt a birtokukban.

A bűnszervezetet egy házaspár és egy férfi irányította, a beszerzések után több mint kétmilliárd forint áfát csaltak el. Az okozott adóhiány biztosítására magyar és szlovák bankoknál kezelt számlákat, követeléseket és ingatlanokat zároltak, készpénzt, nagy értékű autókat foglaltak le több mint egymilliárd forint értékben.

Költségvetési csalás miatt tizenhét gyanúsítottnak kell felelni. Továbbá a láncolatban használt cégek alapítása és átírása kapcsán öt ügyvéddel és a strómanként szereplő tizenhárom ukrán állampolgárral szemben javasolnak vádemelést közokirat-hamisítás miatt – írja közleményében a NAV.