Magyarország is részesül azokból a forrásokból, amelyekkel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az orosz-ukrán háború következményeit mérsékelné a szomszédos országokban – mondta Varga Mihály, miután az EBRD elnökével, Odile Renaud-Bassoval tárgyalt Marrákesben.

A tárcavezető kifejtette: a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, hogy a finanszírozási támogatás az energiabiztonságra is kiterjedjen.

Magyarország történelmi adottságai miatt, és mint tengerparttal nem rendelkező ország erősen ki van téve az orosz energia behozatalának – fejtette ki a találkozón a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar törekvések ellenére az alternatív európai csővezeték-infrastruktúrák nem épültek ki, és a nyugatról érkező vezetékek ugyanazt az orosz olajat és földgázt szállítják, mint a keleti irányból érkezők. Mint mondta: Magyarország energiaellátása biztosított, ezt meg kívánjuk őrizni, ezért hazánk üdvözli, hogy az EBRD beépítette az orosz-ukrán háborúra reagáló támogatási programba az energiabiztonság kérdését. Arra biztatom az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy mielőbb dolgozza ki és hajtsa végre a finanszírozás módjait – emelte ki Varga Mihály.

Az EBRD kétmilliárd eurós kerete az energiabiztonságon felül önkormányzatok és vállalkozások támogatására is fordítható. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség támogatására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet programja az első támogatási forduló: a bank készen áll a majdani újjáépítésben, az infrastruktúra helyreállításában való részvételre. A magyar pénzügyminiszter jelezte az EBRD elnökének, hogy Magyarország ebben szintén kész az együttműködésre.

Varga Mihály a találkozón ismételten leszögezte, hogy hazánk továbbra is számít az EBRD aktív szerepvállalására Magyarországon. A bank eddig közel 200 befektetést hajtott végre az országban, amelyek értéke meghaladja az 1000 milliárd forintot. Hazánk és a pénzintézet együttműködésének keretét az EBRD tavaly elfogadott ötéves országstratégiája adja.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)