Az idei nemzetközi ipari vásáron az orosz-kínai kapcsolatok fejlesztésére koncentrálnak. Moszkva mellett egyre inkább Szentpéterváron jelentik be a nagy üzleteket.

A szervezők máris elégedettek, pedig Szentpéterváron csak jövő szerdától rendezik meg négy napon át a nemzetközi ipari vásárt, az Innopromot. Az viszont már most borítékolható, hogy a 2010 óta tartó kiállítás idei rendezvényein Kína tarolni fog. Több mint kétezer kínai üzletembert várnak 122 cég képviseletében.

Az óriásvállalatok az ipar valamennyi szegmensét képviselik, köztük találjuk például a  China Railwayt, a China FAW Groupot és több atomenergetikai, valamint űrtechnikával foglalkozó céget.

Az orosz oldalon is a legnagyobbakat sorakoztatják fel, ott lesz a Rosztech, a Roszatom, az AvtoVAZ és a KamAZ is. A külföldi partnerek között lesznek még indiai, argentin és cseh cégek is.

Az Innopromon tavaly 70 országból 600 vállalat képviseltette magát, akkor összesen 19 nagy volumenű szerződéskötésről számoltak be.

A Néva parti város egy hónapon belül két gigaeseménynek ad otthont. Június közepén itt rendezték meg a 19. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot, amelynek zárása után 293 milliárd rubeles üzletkötésről számoltak be.