A budapesti repülőtéren az utóbbi időben jelentősen nőtt az áruforgalom, mindeközben azonban a két nagy vidéki légikikötő üzemeltetője is dolgozik a rendszeres áruszállító járatok beindításán.

Az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta: most kezdték el felmérni a régióban lévő termelő- és kereskedőcégek körében, hogy mekkora igény lenne egy ilyen szolgáltatásra. Herdon László megjegyezte, jelentős mennyiségű olyan légi árut szállítanak a régióból közúton például Budapestre vagy Bécsbe, amelyet akár már Debrecenben repülőre lehetne rakni. Egy ilyen szolgáltatás a debreceni és a közeli vállalkozások mellett a távolabbi, akár a határ túloldalán lévő – ukrajnai vagy romániai – cégek igényeit is ki tudná elégíteni.

A Hévíz-Balaton Airport Kft. megfelel a légiáru-szállítás követelményeinek, jelenleg azonban nincs rendszeres cargoforgalmuk – mondta a lapnak Benkő Attila, a társaság ügyvezetője, hozzáfűzve, dolgoznak azon, hogy idővel folyamatos tevékenység legyen az áruszállítás. Ez azonban függ attól is, hogy adott-e olyan mennyiségű termék a régióban, amelynél már megérné egy cargocégnek járatokat indítania. (MTI)