Megkezdődött két, hazai a kkv-k kapacitásának bővítését célzó GINOP-felhívás társadalmi egyeztetése.

GINOP 1.2.1-16

A kiemelt iparágakban működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztési projektjeinek megvalósítását célozza a „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című, GINOP 1.2.1-16 kódszámú felhívás.

A felhívás célcsoportjába azon vállalkozások (és vállalkozók) tartoznak, amelyek hozzáadottérték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik.

A keretösszeg 24 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 25–125 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, a kormány 150–250 támogatott kérelemmel számol.

GINOP 1.2.2-16

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című (GINOP 1.2.2-16) célja a hazai kkv-k versenyképességének javítása. „A támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot” – olvasható a felhívástervezetben.

A keretösszeg 21 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 5–25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, a kormány 1000–2000 támogatott kérelemmel számol.

Mire lehet a támogatást költeni?

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

  • új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása.

Ki pályázhat?

Támogatási kérelmet mindkét felhívásra olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatnak be,

  • amelyek, vagy amelyeknek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó8 vállalkozása rendelkezik legalább egy lezárt (beszámoló/SZJA bevallással alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel (az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele);
  • amelyek, vagy amelyeknek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozása éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt;
  • amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, egyéni cégek vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.

(Mindhárom feltétlenek meg kell felelni.)

Szóljon hozzá!

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 29-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.