Októberben az ipari termelés 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás két százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene négy százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 1,5 százalékkal mérséklődött. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,1 százalékkal csökkentek. Az ipar belföldi értékesítése 6,5 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 5,1 százalékkal kisebb volt októberben az előző év azonos hónapjánál – közölte a KSH.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a 95 százalékos döntő súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,4, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,0, a csekély súlyú bányászatban 12,3 százalékkal. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben 0,6 és 6,6 százalék közötti mértékben emelkedett, míg a többi alágban 1,4 és 10,4 százalék közötti mértékben csökkent a termelés az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 30 százalékát kitevő járműgyártás kibocsátása 1,4 százalékkal mérséklődött. A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,0 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,6 százalékkal nagyobb volt októberben, mint egy évvel ezelőtt.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7 százalékkal visszaesett októberben a tavalyi év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,3, az új exportrendelések 7,4 százalékkal csökkentek. A teljes rendelésállomány 5,1 százalékkal meghaladta a tavaly októberit.

Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,9 százalékkal nőtt, a 35 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,1 százalékkal csökkent január-októberben. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,3 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,7 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban csökkent, Közép-Magyarországon 3,6, Nyugat-Dunántúlon 3,5, Észak-Alföldön pedig 2,3 százalékkal. A többi négy régióban 1,3 és 15,2 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon. (MTI)