Az Európai Unió összesen 13,4 milliárd forinttal támogatja két új kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén.

Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság főigazgatója (képünkön) is részt vett az EU „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramjából támogatott két projekt budapesti indítórendezvényén, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban tartottak – tájékoztatott az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ (Centre of Excellence in Production Informatics and Control – EPIC) és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) elnevezésű projekteket a Horizont 2020 partnerségalakítási eszköze (Teaming) támogatja, amely hozzájárul a kutatási teljesítmény javításához és a kutatási kiválóság tekintetében kedvezőtlenebb besorolású országokban végzett befektetések növeléséhez. A partnerségalakítás első szakaszában a létrehozandó kiválósági központ üzleti tervének kidolgozására nyújtható támogatás, a második szakaszban pedig a tervek alapján, versenyalapú felülvizsgálati folyamat keretében kiválasztott projektek kapnak további, a központ megvalósítására szóló támogatást. A két magyar irányítású projekt is a második szakaszban kiválasztott tíz európai projekt közé tartozik.

A Teaming eszköz olyan kiválósági központok létrehozásához nyújt támogatást, melyek Európa-szerte kutatóintézetek, kutatási ügynökségek, egyetemek, valamint nemzeti és regionális hatóságok között teremtenek együttműködést. A szakértelem és az ismeretek ilyen jellegű összegyűjtése és megosztása azt a célt szolgálja, hogy a résztvevő intézmények versenyhelyzete kedvezően alakuljon amellett, hogy kibontakoztatja Európa országainak tudományos kiválóságát.

EPIC – Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a német Fraunhofer-Gesellschaft közös projektjének célja, hogy rangos, nemzetközileg elismert központként a kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén érjen el számottevő eredményeket. A projekt teljes költségvetése 21,75 millió euró, melynek felét a Horizont 2020 biztosítja.

HCEMM-MOLMEDEX – Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ: a projekt a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Kutatóközpontja és a heidelbergi székhelyű Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium együttműködésében valósul meg. A projekt költségvetése 52 millió euró, melyből közel 15 millió eurót a Horizont 2020, további 17,4 millió eurót pedig európai strukturális és beruházási alapok bocsátanak rendelkezésre. A cél egy olyan nemzetközileg elismert kiválósági központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a molekuláris medicina, ezen belül is különösen az idősebbeket érintő érrendszeri, rákos és gyulladásos betegségek gyógyításával foglalkozó kutatások.