A 2016. január-február időszakban az előző év végéhez képest a 40-50 négyzetméteres lakások helyett inkább a 60–70 átlagos alapterületű lakásokat veszik – derül ki az Otthon Centrum adataiból.

A háromgyermekeseknek adható maximális támogatás révén döntően a – kevés számú – újépítésű ingatlan iránt nőtt a kereslet. A kereslet élénkülése nemcsak a kínálati árakban, de a valós adásvételi tranzakciókban is tükröződik. Míg januárban erős volt az érdeklődés, addig februárban a szokásos üzletmenethez képest jóval élénkebbnek bizonyult a lakáspiac, nemcsak a fővárosban, de vidéken is.

Újlakás-tranzakciók és -árak

„A kínálati árak jelentős emelkedéséről szóló hírek egyfajta önbeteljesítő jóslatként vásárlásra ösztönzik a vevőket. A kereslet élénkülése az árakat is felfelé mozdítja. A ténylegesen megvalósult tranzakciók tapasztalata az, hogy a főváros legtöbb kerületében az új lakások ára 5-15 százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban a tavaly év végi árszinthez képest” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. „Továbbra is igaz, hogy a fővárosban vásárló, a kedvezmény igénybevételére jogosult családoknak a csok 10+10 milliós maximális kerete mellett a megtakarításaikat is fel kell használniuk a lakásvásárláshoz.” A korábban favorit 40–50 m2 átlagos alapterület helyett idén már a 60–70 négyzetméter felé mozdult el a megvásárolt lakások átlagos alapterülete, ami összhangban áll a kedvezmény igénybevételének lakás alapterületre vonatkozó elvárásaival.

Újépítésű lakások

A Budapesten legnagyobb új építésű lakáskínálattal rendelkező kerületekben, így pl. a XI. vagy a XIII. kerületben is, az alábbi ábrán jól láthatóan a nagyobb alapterület és a magasabb ár lett jellemző.  Az alapterületre vetített fajlagos átlagár a vidéki megyeszékhelyeken 240–350 ezer forint/négyzetméter körül alakult az idei év első két hónapjában. A legdrágább ebből a szempontból Győr, azonban meglepetésre itt némi megtorpanás volt megfigyelhető a tavalyi árnövekedéshez képest.

A Balaton partján az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 400 ezer forint felett van, így Balatonalmádiban, Zamárdiban és Siófokon is. A legtöbb vidéki városban a CSOK-ot igénybevevők kedvezőbb fajlagos árakkal találkoztak és ezekben a városokban érezhetően meg is ugrott az újlakás-vásárlások száma. 

Használt lakások

Az új lakásokhoz képest a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos ára az idei év első két hónapjában 220-660 ezer Ft/m2 között alakult. A legtöbb kerületben az áremelkedés mértéke 10 százalék alatt maradt, kivéve a IV, VI, XVIII és XXI. kerületeket, ahol kis mértékben ezt meghaladó növekedés volt. Ugyanakkor azokban a kerületekben, ahol a legdrágább, négyzetméterenként 500 ezer forintot meghaladó fajlagos árak jellemezték a piacot (ilyen volt a budai I., a II. és a belvárosi V. kerület), úgy tűnik, hogy némileg lassult az árak növekedése. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a leginkább favorit városrészekben is nagy árkülönbség van a rossz beosztású, kedvezőtlen tájolású, lelakott ingatlanok és a befektetési szempontból favoritnak számító utcák jó állapotú lakásai között – utóbbiak iránt továbbra is jóval nagyobb a kereslet, mint az elérhető kínálat.

A vidéki városokban 125 és 290 ezer forint között alakultak a négyzetméter árak az idei év első két hónapjában, ami 4 százalékkal magasabb a tavaly év utolsó két hónapjához képest, a trendek az egyes településeken történt adásvételek jóval kisebb száma miatt kevésbé egyértelműen körvonalazhatók, mint a fővárosban. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalata szerint például Miskolc és Szekszárd esetében az átlagos négyzetméter árak 10–20 százalékkal csökkentek a tavaly év végi árszinthez képest, ugyanakkor az amúgy igen alacsony 2015-ös árszintről induló Zalaegerszeg, vagy Békéscsaba esetében 25–30 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ahogy korábban is jeleztük az eltérő településrészek adottságai miatt az átlagárakban tapasztalható mozgásból ilyen rövid időtávon belül még nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Jelenleg a legdrágább fajlagos lakásárat Győr és Sopron esetében regisztrált az Otthon Centrum, a legkedvezőbb áron pedig Miskolcon lehet lakást venni.