Uniós támogatással 39 új CNG-töltőállomás létesülhet hazánkban, és tisztábbá válhat a dunai hajózás is. „Mindkét projekt előkészítésében aktív szerepet vállaltunk, éppen ezért örömmel tölt el, hogy a közeljövőben újabb emisszió-csökkentést elősegítő beruházások valósulhatnak meg Magyarországon” – jegyezte meg Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke.

A támogatásra javasolt projektek megvalósítása jelentős előrelépés lehet a fenntartható és környezetbarát szárazföldi és vízi közlekedés megteremtése szempontjából. A döntésnek köszönhetően az elkövetkezendő két évben hazánkban 39 új CNG-töltőállomás épülhet a Rajna-Duna, az Orient/Kelet-Mediterrán, valamint a Mediterrán folyosó mentén. „A sűrített földgázt (CNG) kínáló kutak száma a következő két évben elérheti akár a 60-at is, ugyanis a PAN-LNG Projekt keretében már jelenleg is folyamatban van számtalan új töltőállomás létesítése” – magyaráztaDomanovszky Henrik. 

A beruházásnak köszönhetően hazánk közelebb kerülhet az Európai Unió alternatív üzemanyagokra vonatkozó, 2014/94/EK irányelvének teljesítéséhez, mely előírja a tagállamok számára egy megfelelő sűrűségű CNG-töltőhálózat, 2025-ig történő kiépítését a főbb gerinchálózatok mentén. Az új CNG-töltőállomások kivitelezése összesen 10 millió euróból valósulhat meg.

A dunai hajózás fejlesztése

A belvízi közlekedés fejlesztését szolgálja a csepeli kikötőt érintő, PAN-LNG-4-DANUBE elnevezésű beruházás, mely szintén zöld utat kapott. A projektnek köszönhetően a következő években egy trimodiális kikötő jön létre Csepelen, melyben egy cseppfolyósított földgáz (LNG) tárolására is alkalmas terminál hajó is helyet kap, ily módon a Dunán közlekedő hajóknak lehetőségük nyílik LNG tankolására. „A PAN-LNG-4-DANUBE elnevezésű projekt célja, hogy Európa egyik leghosszabb folyóján közlekedő hajók idővel átálljanak a rendkívül környezetkárosító dízelről a cseppfolyósított földgázra (LNG)” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik. A PAN-LNG-4-DANUBE projektre összesen 6 millió eurót nyert el Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) magyar keretéből.

Transzeurópai közlekedési hálózat

A közlekedés létfontosságú Európa számára, a jó közlekedés nélkül a kontinens gazdasága nem fejlődhet és nem virágozhat. Éppen ezért az Európai Unió korábban arról döntött, hogy támogatni fogja egy transzeurópai közlekedés hálózat (TEN-T) létrehozását, melynek célja, hogy összekapcsolja Európa nyugati és keleti részét. A fejlesztéseknek köszönhetően 9 fő törzshálózat jöhet létre, melyből három – a Rajna-Duna, Mediterrán, Orient/Kelet-mediterrán korridor – Magyarország területén halad majd át.

Fejlesztések hazai önrésszel

A transzeurópai közlekedési hálózatot jelentős anyagi támogatással valósítja meg az Unió, hiszen a 2014-2020 közötti időszakban a korábban előirányzott összeg mintegy háromszorosát, 24,05 milliárd eurót szán fejlesztésére az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból. Ebből 1,13 milliárd eurót (337 milliárd forintot) különítettek el Magyarország részére, de a beruházások megvalósításához 15 százalékos hazai önrész szükséges.