Szlovákiában a karrierjük kezdetén lévők fizetése nő a leggyorsabban, két éven belül átlagosan 15 százalékkal. A legjobban keresők csoportját a 6-10 évnyi gyakorlattal rendelkezők alkotják.

A fizetése főként azoknak változik, akik a karrierjük kezdetén vannak. Magasabb bér inkább elérhető a 6-10 év gyakorlattal rendelkezők számára, mint a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezők számára.

Ez nem azt jelenti, hogy 10 év után csökken az alkalmazott fizetése, inkább azt jelzi, hogy a cégek béremelési hajlandósága a 10 évtől kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében lényegesen nagyobb – derül ki a Platy elemzéséből.

Szlovákiában a 6-10 éves tapasztalattal rendelkezőknek van a legjobb átlagfizetésük, amely nagyjából 1 084 euró körül mozog. Egy éves gyakorlattal a munkavállaló átlagosan bruttó 812 eurót keres, de ha gyakorlata meghaladja a 10 évet, fizetése 24 százalékkal növekedhet – írja a hirek.sk.

A gyakorlattól függően legjelentősebb bérkülönbségek Pozsony megyében vannak, ahol a 6-10 éves tapasztalattal rendelkezők fizetése a felével több, mint a karrierjük kezdetén lévőké. Eperjes megye az egyetlen kivétel, ahol a 10 év fölötti gyakorlattal rendelkezőknek a legmagasabb a fizetésük. Bérük és a 6-10 éves tapasztalattal rendelkező kollégáik bére közti különbség viszont elenyésző.