Akár a teljes magyar piacot elláthatnák rizzsel a magyar gazdák. A jelenleg háromezer hektáros termőterület akár a többszörösére is emelkedhetne az országban.

Jelentősen növelni lehetne a rizstermesztést Magyarországon, az adottságaink megfelelők ahhoz, hogy akár a teljes belső fogyasztást magyar forrásból fedezzük – írja a Magyar Idők.

A rendszerváltás előtt több tízezer hektáron termeltek rizst az országban. A 90-es évek privatizációját és a rendszerváltozást azonban kevés rizstermelő gazdaság élte túl, a termelés visszaesett. Ma már csupán 3000 hektáron foglalkoznak az értékes növénnyel a gazdák.

Az agrártárca azt a célt tűzte ki, hogy a következő években újra lendületbe hozza az ágazatot, ehhez pedig másik hét uniós tagállammal együtt az Európai Bizottság segítségét kérte. A cél, hogy az ágazat megkapja a fejlődéshez szükséges támogatásokat a következő időszakban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a lapnak elmondta: az Európai Unió mintegy egymillió tonna rizst importál évente, miközben a tagállamok egyre kevesebbet termelnek.