Ígéretet kaptak a romániai fuvarozók a kormánytól, hogy egy hónapon belül megszületik az a rendelet, amely az internetes fuvarmegosztóra is kiterjeszti a szigorú személyszállítási szabályokat.

Erről a szerdán Bukarestben rendezett taxistüntetés hatására született megállapodás a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció és a társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli minisztérium között – írja a Krónika.

A taxisok azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az Ubernél bárki személyszállításra használhatja autóját.

Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter úgy nyilatkozott: megállapodást írtak alá a felek, amelynek értelmében a fuvarozók abbahagyják a tüntetést, a tárca pedig vállalja, hogy megsürgeti a taxis és bérleti rendszerben történő szállítást szabályozó törvény módosítását előíró rendeletjavaslat elfogadtatását.

A megállapodás értelmében a szóban forgó jogszabályról 30 napon belül döntés születik. A projekt jelenleg a szállításügyi miniszter március 16-ai átirata nyomán a belügyminisztérium, valamint regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter asztalán van, véleményezés céljából.

Szerdán reggel több száz taxis és néhány tucat buszsofőr sorakoztatta fel járművét a kormány székháza elé, forgalmi akadályt okozva a román főváros egyik legfontosabb útkereszteződésében. A háromórás megmozdulás idején a COTAR-hoz tartozó bukaresti taxisok beszüntették a munkát és nem szállítottak utasokat.

A tüntetésre reagálva az Uber nyilatkozatban cáfolta az adóelkerülés vádját. Szerintük a céggel szerződésben álló gépkocsivezetők ezrei magánvállalkozókként adóznak az Uber-alkalmazás révén szerzett jövedelmük után, utasaik pedig számlát kapnak a fuvardíjról, melynek 75-80 százaléka marad a sofőrnél, a többi pedig az Uberhez kerül.