Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az ITM által a múlt héten benyújtott, egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot.

A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés. A munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

A kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást teljes mértékben támogatja. A folyamat lehető leggördülékenyebb megvalósítása céljából a kormány felhívta az ITM-et, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

A műanyagok elleni határozott fellépést az európai uniós kötelezettségek teljesítése is sürgeti. A járványhelyzet azonban hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek.

E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

(Forrás: ITM Kommunikáció)