Bár a szlovák állam pénzt különített el a fiataloknak szánt bérlakásokra, a települések továbbra sem kaphatják meg az erre a célra beígért támogatást.

Robert Fico szlovák miniszterelnök (a fotón) csaknem egy évvel ezelőtt, 2016 januárjának végén mutatta be a harmadik szociális csomag első intézkedését, a fiataloknak szánt bérlakások építésének támogatását.

Az elképzelés szerint a lakások építési költségeinek felét az állam fedezi, s az erre rendelkezésre álló keretet 30 millió euróban határozták meg. Az építkezések beindításához azonban törvénymódosításra lenne szükség – írja a hirek.sk.

„Elkülönítettük a pénzeszközöket, megszabtuk a határértékeket. Örülök, hogy ezt a programot már most beindíthatjuk, s nem kell várnunk, hiszen nincs okunk a halogatásra“ – mondta Robert Fico egy évvel ezelőtt.

Ma a kormányhivatal azt állítja, hogy a bérlakások kérdésköre a szlovák kormány egyik prioritása lesz, de az egyes lépésekről meg kell állapodnia a koalíciós partnerekkel és minisztériumi szinten is.

A tárca éppen a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával együtt akart megfelelő helyeket találnia a bérlakások felépítéséhez. A feltételek egyike ugyanis az volt, hogy ott építkezzenek, ahol a fiatalok munkahelyet találhatnak. A kormányfő kezdettől fogva például Nyitráról beszélt, mivel a város mellett épül fel a Jaguar Land Rover új autógyára.

„Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy ennek kapcsán közzétettek volna valamilyen felhívást. Amint ez megtörténik, Nyitra városa foglalkozni fog a kérdéssel” – mondta el a nyitrai városi hivatal szociális osztályának vezetője, Gabriela Činčurová.