Idén sem lesz zökkenőmentes a tej-kifli akció lebonyolítása, a legtöbb iskolában jóval a tanévkezdés után osztanak majd ingyentízórait a diákoknak Romániában A legtöbb helyen nem sikerült idejében lebonyolítani a pék- és tejtermékek kiszállítására meghirdetett versenytárgyalásokat.

A sokat bírált, 13 évvel ezelőtt beindított tej-kifli program évente közel 435 millió lejbe kerül, a költségek az EU és a román kormány között oszlanak meg. A program keretében több mint kétmillió óvodás és általános iskolás diák tízóraiját biztosítanák – írja a kronika.ro.

Hargita megyében – az előző évekhez hasonlóan – ezúttal sem kerül időben a tanulók asztalára a tej és a kifli, mint kiderült, erre több hétig kell még várni. Ezt nem a Hargita megyei önkormányzattól tudjuk, mert a témában elküldött kérdéseinkre választ még nem kaptunk, az elektronikus közbeszerzési eljárásokról tájékoztató internetes portálokon viszont találtunk információkat.

A Hargita Megyei Tanács által az 1–8. osztályos diákok és óvodások számára biztosított péktermékek beszállítása érdekében meghirdetett közbeszerzési eljárás szeptember 1-jén jelent meg az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP). A kiírás szerint október 6-át jelölték meg az ajánlatok benyújtásának határidejeként, az eredményhirdetés pedig október 31-én lesz.

Újdonság, hogy ezúttal négy tanévre vonatkozó szerződést igyekeznek kötni a beszállítókkal, ennek becsült értéke kevéssel meghaladja a 12 millió lejt. Az iskolatejre vonatkozó kiírás egyelőre még nem jelent meg az elektronikus rendszerben. Az adatok alapján két hónapon belül elkezdődhet a kifli kiszállítása, ha a versenytárgyalásra jelentkező cégek közül egyik sem nyújt be majd óvást az eredmény ellen.

Több megyében is hasonló késéssel indul a tej-kifli program. A kiírásokat szemlézve láttuk, hogy Arad, Szatmár, Dolj, Buzău megyében vagy Bukarest több kerületében is augusztus végén, illetve szeptember elején jelentek meg ezek a közbeszerzési kiírások. Az illetékesek ott az elektronikus közbeszerzési rendszerben történt változásokkal – a rendszer közel három hétig nem működött megfelelően, mivel a közbeszerzésekre vonatkozó törvény módosításaihoz kellett igazítani –, és azzal magyarázták a késést, hogy a SEAP ütemezte be túl későre a kiírások megjelentetését.