Májusban a külföldi vendégek 1,9, a belföldi vendégek 6,1 százalékkal több éjszakát töltöttek Magyarország kereskedelmi szálláshelyei, mint egy évvel korábban – jelentette csütörtökön a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 5,5 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégek száma 4,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 221 ezer) 1,9 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1 százalékkal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1%-kal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (33 milliárd forint) 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a szállásdíjbevételé (20 milliárd forint) 7,4 százalékkal növekedett, a vendéglátásé (7 milliárd forint) stagnált, az egyéb bevételeké (7 milliárd forint) 5,8 százalékkal emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek száma május végén 2956 volt, a kiadható férőhelyek száma meghaladta a 286 ezret, az előbbi 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az utóbbi enyhén csökkent