A boltokban, az áruházakban és a nagykereskedésekben változatlan létszám mellett ötödével több állást kínálnak, néhol háromszázezret is elérő fizetésért; a túlórák száma közben másfélszeresére ugrott – írja a blokkk.com.

A KSH friss adatai szerint tovább nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben 2016. második negyedévében. Az év első három hónapjához képest a betöltetlen munkahelyek száma 789-cel emelkedett, ami 20 százalékos ugrás három hónap alatt a 4 főnél többet foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál.

Az üres álláshelyek számának növekedése 2013 óta folyamatos. 2013-ban még csak 1400–1700 között hullámzott a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, ami persze több volt a 2012-es esztendőben mért adatsornál, 2014-ben azonban már felkúszott két és félezerre is. 2015 harmadik negyedévében 3725-re ugrott fel a mérőszám, 2016-ban pedig még több munkaerőt kerestek az üzletekbe:

A kiskereskedelmi értékesítőhelyek számából (141 ezer) kiindulva úgy tűnhet, hogy nem is olyan vészes a helyzet. Ha egy boltban legfeljebb egy betöltetlen álláshely van, akkor több mint 135 ezer boltban minden a legnagyobb rendben… Az Aldi és a Lidl azonban csúcsgázsikkal is százszámra hirdeti az állásokat, ami azt jelzi, hogy a KSH adatainál vészesebb lehet a munkaerőhiány – írják a blokkk.com szakértői.

Több szabad vasárnap már nem fér bele

Sok választása nincs a boltosoknak, azokkal kell dolgozniuk, akik reggelente bejönnek az áruházba. Meg is ugrott a kiskereskedelemi túlóraszám 2016-ban: az első negyedévben még csak egymillió felett mozgott, a második negyedévben viszont már 1,4 millió óra felett járt a mutató. 2015 karácsonyi időszakát nem számítva a boltosoknak még soha nem kellett ennyit túlórázniuk.

Ha több szabad vasárnapot kell majd adni, több ember kell a boltba. Az alkalmazotti létszám 2016. egyes hónapjait nézve semmit sem változott, 192–193 ezer fő volt a kiskereskedelemben, tehát nincs új munkaerő a munkaerőpiacon. A jelenlegi egynél több kötelező szabad vasárnap előírása azt jelentené, hogy azoknak kellene még többet dolgozni, akik jelenleg is a pultok és a pénztárak mögött állnak, vagy le lehet húzni a redőnyt.  

További részletek a blokkk.com cikkében.