A Magyar Bankszövetség érintett tagbankjai dolgoznak azon, hogy ismét felvegyék a kapcsolatot a késedelmes jelzáloghiteles adósokkal. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előírásainak megfelelően folytatják az ügyfeleknek a felhívó levelek kiküldését.

Az MNB adatai szerint Magyarországon európai szinten is kiugró mértékű, közel 20 százalékos a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek aránya. Az adósok jelentős részénél, amennyiben együttműködnek, a korábban felkínált lehetőségek már megoldást, illetve könnyebbséget nyújthattak volna – mondta Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára.

A rendelkezésre álló információk szerint az adósok mintegy felénél érdemi “átstrukturálási tartalékok” vannak, azaz a családi gazdálkodás ésszerű átalakításával a vállalt fizetési kötelezettséget teljesíteni tudnák. Az idei első negyedév végén a jegybank adatai alapján 810 milliárd forint volt a 90 napon túli lakossági ingatlanfedezetű jelzáloghitel.

A főtitkár szerint már a bevallott jövedelem alapján számított törlesztési képesség is azt mutatja, hogy minden második adós céltudatos életvitellel rendezni tudná felvállalt kötelezettségeit. Kiemelte: a megoldás kulcsa az együttműködésben rejlik. Emlékeztetett: a bankszektor a válság kitörése óta több mint 500 ezer család számára nyújtott különféle egyedi vagy a kormányzattal közös eszközzel megoldást, segítséget a vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez a hitelfeltételek átalakításával, érdemi fizetéskönnyítés révén.

Most a hitelintézetek a jegybank ajánlása, iránymutatása alapján újból felkeresik az ügyfeleket, hogy megismertessék őket a rendelkezésre álló megoldásokkal. Össztársadalmi érdek, hogy ez a folyamat megoldáskereső, az együttműködő felek erőfeszítéseit támogató légkörben menjen végbe – hangsúlyozta Kovács Levente.

A bankszövetség főtitkára jelezte, még konzervatív szakértői becslések alapján is az összes késedelmes adós 18-20 százaléka “potyautas”, azaz érdemi nehézségek nélkül tudná fizetni tartozását, de nem teszi. A “moral hazard” (erkölcsi kockázat) kiszűrése nemcsak etikai kötelesség, hanem elemi társadalmi érdek is, hiszen ők a valóban rászorulók támogatását élnék fel – tette hozzá. 

A Magyar Nemzeti Bank iránymutatása alapján az idáig nem együttműködő adósok most még egy – a teljes bankszektor által nyújtott – lehetőséget kapnak helyzetük konszenzusos rendezésére. A bankok munkatársai nyitottan, a megoldási lehetőségekre fókuszálva keresik meg ügyfeleiket – jelentette ki Kovács Levente. (MTI)