Portugália az Európai Unió első számú kerékpár-exportőre – derül ki az Eurostat összeállításából.

Az unió statisztikai hivatala a kerékpár feltalálásának 200. évfordulója alkalmából tette közzé az adatokat. (Karl Friedrich Drais von Sauerbronn báró 1887 júniusában tesztelte első ízben az általa tervezett „futóbringát”.)

Az uniós tagállamok által exportált kerékpárok 15 százaléka Portugáliából indult a külpiacokra 2016-ban, a második számú exportőr Olaszország (14 százalék), a harmadik Hollandia (13 százalék) volt. A legnagyobb kerékpár-importőr az Egyesült Királyság, a tagállamok által összesen importált kerékpár-állomány 18 százalékát itt értékesítették.

A tagállamok által exportált kerékpárok 92 százaléka valamelyik másik tagállamban talált gazdára, a fennmaradó 8 százalék harmada Svájcba, az Egyesült Államokba és Oroszországba került.

Az importált kerékpároknak már jóval nagyobb része, 42 százaléka származott „harmadik országból” 2016-ban. Ennek a kontingensnek 24 százaléka Tajvanból, 18 százaléka Kambodzsából, 11 százaléka Bangladesből, 10 százaléka pedig a Fülöp-szigetekről érkezett.