Kelet-európai szépség – Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika címmel látható kiállítás péntektől a Capa Központban.

A tárlaton Éder Krisztián, Ladocsi András, Martin Wanda és Tombor Zoltán munkái is láthatóak, a fényképeken Palvin Barbara és Tombor Nelli mellett a norvég énekesnő, AURORA is feltűnik.

Az október 6-ig látható tárlat arra a kérdésre keresi a választ – elsősorban magyar és kelet-európai fotográfusok divatfotóinak, művészeti projektjeinek segítségével -, hogy hogyan tud eredetiséget és őszinteséget csempészni a divatfotók csillogó világába a kelet-európai életérzés.

A kiállítás arra a kérdésre is választ keres, hogy a globalizáció és a kapitalizmus gőzhengere által egyformán a nyugati értékrendeknek megfelelően legyalult divatvilág tud-e meríteni a lemaradásban lévő, de autentikus élettel teli kelet-európai régióból: lehet-e szexi egy betonkeverő, tud-e vonzó lenni egy Ikarus.

A tárlat tizenhét fotográfiai projekt segítségével lehetséges magyarázatokat ad arra, hogy miben áll a „kelet-európai esztétika”, melyek a főbb jellemzői, és milyen jelentéseket kaphat mindez a nemzetközi művészeti, fotográfiai és divatszíntéren.

A kiállítótér egyfajta háromdimenziós antológiaként működik. Egyik felében olyan kettős gyakorlattal rendelkező magyar fotográfusok mutatják be a szakmájukról és a „kelet-európai esztétikáról” alkotott elképzeléseiket saját munkáikon keresztül, akik amellett, hogy a divatiparban is dolgoznak, önálló, autonóm művészeti gyakorlattal is rendelkeznek. A galéria másik felében különböző szakemberek fejtik ki a véleményüket a témáról egy-egy általuk kiválasztott régióbeli divatfotós anyag, fotóriport, fotókönyv, kiadvány vagy egy eredeti személyiség, divatikon bemutatásán keresztül.

Tombor Zoltán Hazafelé címet viselő divat-dokumentarista sorozatának kiállított darabjai ismerős kelet-európai környezetben játszódnak, az első sorozatban Palvin Barbara, Nelli című új munkájában felesége, Tombor Nelli látható, akivel visszamentek szülőhelyére. Ladocsi András munkái a testtel és a testképpel foglalkoznak. Martin Wanda fotográfiáin a festői romantikus esztétika a zenei szubkultúrák attitűdjeivel és stíluselemeivel keveredik. A New Yorkban élő Éder Krisztián évente többször hazalátogat szülővárosába, Sopronba, ott készült fényképei annak példái, hogyan jelenik meg ma a nemzetközi divatfotóban a kelet-európai esztétika, és milyen az, amikor a fotósnak erre saját motivációja van.

A kiállításról, amelynek kurátora Mucsi Emese, további információ a Capa Központ honlapján olvasható.

(Forrás: MTI, fotó: Martin Wanda – Hortobágy, Fashion Street Magazine editorial, 2021)