Tiltakozó akciósorozatba kezdett hétfőn a Hippokratész egészségügyi szakszervezeti szövetség Romániában, amelynek tagjai.

Az érdekvédelmi szervezet tagjai a hét minden napján kék karszalagot viselnek, majd október 17. és 21. között több helyszínen tiltakozást szerveznek, ha pedig ezek után sem teljesíti a kormány követeléseiket, október 31-én általános sztrájkot robbantanak ki – írja a kronika.ro.

Azt kifogásolják, hogy a nemrég végrehajtott béremelés továbbra sem vonatkozik bizonyos alkalmazotti kategóriákra, és az étkezési, valamint üdülési utalványok sem járnak mindegyik munkatársnak.

Ugyanezen kifogások miatt már múlt hónapban tiltakozássorozatot indított az egészségügyi rendszerben dolgozók többségét tömörítő Sanitas szakszervezet. Az érintettek minden kedden utcára vonulnak Bukarestben valamely illetékes minisztérium, illetve a parlament és a kormány székháza elé. Közben aláírásgyűjtésbe kezdtek a munkabeszüntetés érdekében.

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke a Krónikának elmondta: ma mintegy négyszázan vonulnak a parlament székháza elé. Mivel eddig nem történt előrelépés az ügyben, követeléseiket válaszra sem méltatták, tartják az akciósorozat ütemtervét.

A Sanitas azt követeli, hogy a kollektív munkaszerződést terjesszék ki az egész ágazatra, így például a kórházak kisegítő személyzetére is, egyenlítsék ki a fizetésbeli különbségeket, a pótlékokat a jelenlegi alapfizetésre számolják rá, végül pedig fogadjanak el egységes egészségügyi bérezési törvényt.

Az egészségügyi minisztérium közleményében arról számolt be, hogy október elsejétől  egyes orvosoknak 90 százalékkal is emelkedik a pluszügyeletek után járó juttatása, mivel hatályba lépett a 2016/20-as számú sürgősségi kormányrendelet. A pótlékot az idén augusztustól megemelt alapfizetésekre számolják rá, az orvosok pedig első alkalommal november közepén kapják meg az ügyeletekért járó többletjuttatást is tartalmazó bérüket.

A közlemény szerint egy általános orvos a hétköznap vállalt napi ügyeletért bruttó 781 és 1094 lej közötti pótlékot kap, míg a hétvégi túlóráért járó napi juttatás elérheti a bruttó 1667 lejt.