Az erdélyi pálinkák Kárpát-medence-szerte híresek, forgalmazásuk körül azonban sok az akadály.

„Harminc éve foglalkozom pálinkafőzéssel, de ekkora gyümölcstermésre nem emlékszem a rendszerváltás óta” – magyarázza Antalfi Zoltán marossárpataki pálinkafőző vállalkozó, az Erdélyi Pálinka Lovagrend elnöke a Krónikának.

A vállalkozó párlatai erdélyi szaküzletekben, áruházláncokban és éttermekben egyaránt megvásárolhatók, ugyanakkor bérfőzésben a környékbeli gazdák számára is vállal pálinkafőzést.

Az erdélyi pálinkafőzésnek régi hagyománya van, az idei rekord­gyümölcstermés újabb vállalkozók megjelenését ösztönözte a piacon. 5–6 ezer euróból már viszonylag jó felszerelés vásárolható kisüzemi rendszerben egy-egy faluközösség ellátására.

A pálinka magyar termékként történő nemzetközi levédése az elmúlt években román-magyar nyilatkozatháborúvá fajult. A Magyarország határain kívül előállított bármilyen gyümölcspárlat pálinka néven hivatalosan nem forgalmazható.

A marossárpataki vállalkozónak a magyar hatóságok elnézték, hogy az Országos Márkavédelmi Hivatalban Palynka név alatt védette le párlatát. Ez ugyan kegyes csalás, de ennyire futotta az erdélyi lehetőségekből.