Kedvező iránynak nevezte a közfoglalkoztatottak számának csökkenését Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss foglalkoztatási adataira reagálva.

Marczinkó Zoltán az M1 aktuális csatornának kifejtette: az, hogy a közfoglalkoztatottak számának jelentős csökkenése ellenére nőtt a munkában állók száma, a magyar gazdaság, a magyar ipar jó teljesítőképességét mutatja. Megjegyezte, a közfoglalkoztatottak száma korábban 200 ezer felett is volt, onnan csökkent a jelenlegi szintre.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy mintegy 550 ezer fős munkaerőpiaci tartalékkal lehet számolni, amelynek forrásaként a közfoglalkoztatottakat, a munkanélkülieket, az inaktívakat és a külföldön dolgozókat említette.

A KSH szerdán publikált adatai szerint idén a február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 492 ezer volt, 47 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 69 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt, míg a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma 40 ezerrel, 118 ezerre csökkent.

(Forrás: MTI)