Az eddiginél több jogcím esetében és a korábbinál nagyobb mértékben élhetnek a területalapú támogatások előfinanszírozásával a gazdák, akik kedvező kondíciók mellett vehetnek fel hitelt földvásárláshoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (nhp) tavaly komoly pillért jelentett a vállalkozások finanszírozásában, és nem lesz ez másként idén sem. Az nhp, illetve az azt váltó, ugyancsak MNB-s piaci hitelprogram (php), valamint az egyéb, államilag támogatott konstrukciók jelentős szerepet töltenek be a vállalati hitelezésben – mondta sajtótájékoztatóján Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója (képünkön), aki nemrég a KamaraOnline-nak adott interjúban beszélt a kkv-szektor finanszírozásáról.

Támogatott konstrukciók segítik a földvásárlást

Az nhp keretében idén kétszer 300 milliárd forint forrást biztosít az MNB, a keret felét forinthitelek, a másik 300 milliárdot devizakölcsönök formájában lehet kihelezni a cégekhez. Az OTP az nhp forint pilléréből 60 milliárdot, míg a deviza keretáből 38 milliárd forintot kapott.

A bankcsoport a php-ben 100 milliárd forintos állományhoz kapcsolódón vette igénybe az MNB kamatcsere programját, amely egyúttal azt jelenti, hogy vállalta, idén 25 milliárd forinttal növeli a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott hitelei állományát. A 100 milliárdos összeg a teljes jegybanki keret 17 százaléka, vagyis az OTP kkv-hiteleit a jelenlegi picaci részesedését meghaladó mértékben kívánja növelni – utóbbi ugyanis jelenleg 12–13 százalék körül van.

A mezőgazdasági vállalkozások, vállalkozók esetében idén a földvásárlásokhoz kapcsolódó finanszírozás lesz az egyik meghatározó terület. Az állam a „Földet a Gazdáknak!” program keretében tavasz végéig még további 130 ezer hektár földet hirdet meg eladásra. A termőföld értékesítésekre kialakított konstrukciók különösen kedvező feltételű finanszírozási lehetőséget biztosítanak a gazdák számára, így komoly érdeklődés várható a következő hónapokban ezzel a termékkörrel kapcsolatban.

Az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 1,95 százalékos kamatozású finanszírozási lehetőséget biztosít az árveréseken nyertes földműves őstermelők vagy földműves egyéni vállalkozások számára, de a földszerzés a támogatott célok között szerepel az nhp esetében is. Az OTP is ez utóbbi forrásból kapcsolódott be a földvásárlás program finanszírozásába, mégpedig az állami kondícióknál kedvezőbb kamat mellett. Az alacsony hitelterhet az ingyenes jegybanki forrás mellett a Magyar Állam termőföld-visszavásárlási joga teszi lehetővé – vagyis a legrosszabb esetben a földdel együtt az ahhoz kapcsolódó hitel is az államhoz kerül.

Újabb jogcímeken válik elérhetővé az előfinanszírozás

A földvásárlások mellett az agrárium másik két fontos területe az uniós pályázatokhoz és a földalapú támogatásokhoz kapcsolódó finanszírozás. Az előbbi területen az OTP azon dolgozik, hogy teljeskörű szolgáltatást tudjon nyújtani az uniós finanszírozások eléréséhez, felhasználásához. Sok vállalkozásnak ugyanis nem csak a külső forrásokra van szüksége, hanem hiányzik az uniós pénzek elnyeréséhez, illetve a felhasználásához, az elszámoláshoz szükséges szaktudás is – mondta Szabó István, az OTP agrár területért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese.

Ami a területalapú támogatásokat illeti: az idei évtől több ponton is változtak a dotációk előfinanszírozását szolgáló hitelkonstrukciók. Az OTP-nél az eddigi 80–85 százalékkal szemben már 85–90 százalék is lehet a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke. Sőt: a SAPS és a Zöldítés esetében – igénytől függően – akár a 100 százalékot, azaz a hektáronkénti 67,8 ezer forintot is elérheti.

Agrárhitelezés: 2020-ra 20 százalékos piaci részt szeretne az OTP

Bővült az előfinanszírozható jogcímek köre is. Újra van lehetőség van az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetéseinek, továbbá a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) kompenzációs kifizetéseinek előfinanszírozására is, 50–70 százalékos mértékben.

Az OTP célja, hogy 2020-ra 20 százalékos piaci részesedést érjen el az agrárium finanszírozásában. Tavaly jelentős mértékben, 6-7 százalékkal a bővült a hitelállomány, s a bank részesedése az év végére elérte a 16–17 százalékot. Idén finanszírozási szempontból egészen más a piaci helyzet, az egyéb források előtérbe kerülésével (ilyenek például a visszatérítendő uniós támogatások) a 2015-ben elért piaci részesedés szinten tartásához a tavalyinál jóval nagyobb mértékű új kihelyezésre lenne szükség – tette hozzá Szabó István.