Kedvezményes számlavezetési csomaggal és kedvező kamatozású, egyszerűsített ügyintézésű hitellel segíti július közepétől a társadalmilag hasznos vállalkozásokat, non profit szervezeteket és alapítványokat az Erste Bank.

Július közepétől speciális számlacsomagot kínál a társadalmilag hasznos vállalkozások számára az Erste Bank. A pénzintézet a hátrányos helyzetű csoportok támogatására, pozitív társadalmi hatások elérésére létrejött non-profit szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak és szövetkezeteknek kínál olyan számlavezetési csomagot, amelyben díjmentesek a bankon belüli átutalások, a kártya és az internetbank – hangzott el az Erste a Bánkitó Fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésén.

A csomaghoz csökkentett tranzakciós díjtételek tartoznak, így a bank jelenleg a piacon legkedvezőbb feltételek mellett kínálja a számlavezetést a társadalmilag hasznos vállalkozásoknak. A csomag választására profitorientált vállalkozások is jogosultságot szerezhetnek, amennyiben bevételük felét társadalmi hatású tevékenységbe fordítják, vagy, ha dolgozóik legalább 50 százaléka megváltozott munkaképességű munkavállaló.

Az Erste elkötelezetten támogatja a hátrányos helyzetű közösségeket segítő vállalkozások fejlődését, amit azzal is kifejez, hogy törekvését napi működésének részévé teszi, és termékkínálatában is megjeleníti – hangsúlyozta Szalay Orsolya, a hitelintézet Social Banking területének vezetője.

A bank júniusban zárta le közel két éves, az Erste Stiftunggal, az IFUA Nonprofit Partnerrel és a SIMPACT-tel közös, az EU által társfinanszírozott SEEDS (Social Enterprise Establishment and Development Support) programját, amelyben az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozásoknak kínált segítséget. A program alkalmat adott a banknak arra, hogy feltérképezze és megismerje a társadalmi vállalkozások speciális igényeit, így számukra előnyös ajánlatokkal jelenhessen meg.

A kedvezményes számlavezetési csomag mellett a bank kedvező kamatozású, egyszerűsített ügyintézésű hitellel is segíti a társadalmi vállalkozásokat. Az Erste-csoport június közepén írt alá a hét országra – köztük Magyarországra – kiterjedő garanciamegállapodást az Európai Beruházási Alappal, amelynek révén a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett részesülhetnek egy 50 millió eurós hitelkeretből.

Az Erste a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében nyújtott garanciavállalás mellett a társadalmi vállalkozások számára akár 150 millió forintos keretösszegig nyújt hitelt. A pénzintézet 50 milliós hitelösszegig egyszerűsített dokumentáció mellett, fedezet bevonása nélkül ad kölcsönt a társadalmi vállalkozásoknak (a cégbejegyzés, a nullás adóigazolás és a társadalmi hasznossági nyilatkozat mellett egy cashflow kimutatás és egy üzleti terv elegendő). Ennél nagyobb összegű hitel esetén az egyedi tanácsadás során döntenek a fedezeti elemekről és a szükséges dokumentumokról. 

A társadalmi vállalkozásokat az Európai Bizottság számos módon támogatja – mondta Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője. Kiemelte: annak részeként, hogy törekszik a számukra kedvező működési környezetet előmozdítani, pénzügyi segítséget is nyújt. Ennek egy része támogatott hitelprogram, másik része pedig a most induló garanciaprogram. A garanciaprogram hátterében végső soron az az Európai Stratégiai Beruházási Alap áll, ami 2015-ös indulása óta már közel 300 milliárd euró beruházás létrejöttét segítette elő az Európai Unió tagállamaiban.

Az Európai Bizottság teljes mértékben elkötelezett a befogadó vállalkozások támogatásában, ami része a szociális és pénzügyi kirekesztés elleni küzdelemnek. Az Erste-csoporttal létrejött megegyezésnek köszönhetően a társadalmi vállalkozások Magyarországon is további támogatást kaphatnak, hogy létrehozzák és működtessék tevékenységüket. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a legrászorultabbak is részesülhessenek a gazdasági növekedésből és a növekvő foglalkoztatásból.

A tapasztalatok szerint a közösség számára hasznos elképzelések gyakorlati megvalósításának sokszor akadálya, hogy az ötletgazdáknak nincs tapasztalatuk egy szervezet létrehozásában, hatékony működtetésében, fejlesztésében. Ezért az Erste Bank sem csak számlavezetést és kedvezményes hitelt kínál, de személyre szabott tanácsadást is, amellyel segítik a társadalmi célú vállalkozások működését.

Az Erste Bank ezt a támogatási programot jelenítette meg a Bánkitó Fesztivál fő szponzoraként is. A rendezvény három napja alatt a résztvevő szervezeteknek workshopot is szervezett, és emellett az egyéni kérdések megvitatásához speciális vízibiciklis üzleti tanácsadást is kínált: a jelentkező szervezetek a bank szakértőivel a tó közepén beszélgethettek az előttük álló kihívásokról.

Ezen kívül a nonprofit fesztiválon a társadalmi szervezetek nem csak bemutatkozásra kapnak lehetőséget, de egy különleges közösségi finanszírozási kampányon keresztül anyagi támogatáshoz is juthatnak. A fesztivál fizetési rendszerében adott borravaló fele egy crowdfunding alapot gazdagít ugyanis.

Az itt összegyűjtött pénzt az I. Bánkitó – Erste Bank Jótékonysági futóverseny eredményének megfelelően osztják szét: az indulók a teljesített távnak megfelelően kedvenc szervezetüknek gyűjthetnek pontokat, és az első három legtöbb pontot elérő szervezet kapja meg a digitális közösségi malacpersely tartalmát.    

Fotó: Szalay Orsolya, az Erste Bank Social Banking területének vezetője, és Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője