A jazidi közösség jogaiért harcoló Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár december 13-án, a strasbourgi plenáris ülésén veszi át az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat

Nádia Murád Beszi Taha (a képen jobb oldalon) és Lámia Adzsi Bassár (bal oldalon) az Iszlám Állam szexuális rabszolgatartásának túlélői, akik a dzsihádista szervezet nemierőszak-hadjáratát elszenvedő nők szószólóivá váltak. A díjátadót az Európai Parlament honlapján élőben lehet követni.

Nadia Murád és Lámia Adzsi Bassár az észak-iraki Kocsó faluból származnak, ahol 2014 nyarán mészárlást hajtott végre az Iszlám Állam, a nőket és gyermekeket elhurcolták és szexuális munkára kényszerítették. Murád 2014 novemberében, Adzsi Bassár pedig 2016 áprilisában szabadult ki a dzsihádista szervezet fogságából. Mindketten Németországban élnek, és az Iszlám Állam áldozatai, valamint a jazidi közösség megsegítéséért dolgoznak.

„Több ezer menekültet láttam átmenni ugyanazon, amin én és a családom is átment. Szétszóródtunk mindenfelé. Azt is tudom, hogy az Iszlám Állam még a nyomunkban van, és megpróbál kiirtani minket. Ez sokszor eszembe jut, és ez ad nekem erőt, hatalmas erőt a folytatáshoz” – mondta Nadia Murád.

Lámia Adzsi Bassár elmondta: „Nagyon szeretném elmesélni, mi történt ott velem, nemcsak magamnak, hanem másoknak is, a többi nőnek, akikkel nem bánnak így, hogy a jazidiknek soha többé ne kelljen ilyet átélni”.

A 2016-os Szaharov-díj további döntőse Can Dündar bebörtönzött török újságíró, a Cumhuriyet napilap volt főszerkesztője, és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok Medzsliszének (a tatár parlament) volt elnöke és volt ukrán parlamenti képviselő. Mindketten részt vesznek a díjátadón.

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly Raif Badawi bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista kapta a Szaharov-díjat, akit azért tüntetett ki a Parlament, mert a gondolat- és véleményszabadságért küzdött Szaúd-Arábiában.