Az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkárává nevezték ki Kecsmár Krisztiánt október elsejei hatállyal. A poszton Berke Barnát váltja.

Kecsmár Krisztián (a fotón balra, mellette Áder János köztársasági elnök) 1975-ben született Budapesten. 1995 és 2000 között Franciaországban tanult nemzetközi és uniós jogot, egyik szakdolgozatának témája az uniós elektronikus hírközlési piac liberalizációja volt.

Az újonnan kinevezett államtitkár 2005-től 2015-ig az Európai Bizottság különböző főigazgatóságain dolgozott Brüsszelben. Tavaly májusban az IM miniszteri kabinetjében kapott állást Budapesten, majd idén májustól szeptemberig ismét az Európai Bizottság alkalmazta Brüsszelben – olvasható az önéletrajzban.

A tárca korábbi államtitkárát, Berke Barnát a tagállamok kormányai szeptember 7-én egyhangú döntéssel az Európai Unió Törvényszéke bírájának választották, mandátuma hat évre szól. Az IM-ben 2014 júniusától töltött be államtitkári posztot.

Fotó: MTI/Illyés Tibor