Az egyiptomi repülő személyzete mindent megtett azért, hogy megnyugtassák a gépeltérítőt, még kávét és teát is kínáltak neki.

Egy utastól kapta az egyiptomi repülő kapitánya azt a cédulát, amelyen a gépeltérítésről értesítették. A valószínűleg zavart elméjű ember három úti célt is megjelölt, Ciprust, Törökországot és Görögországot. A kapitány közölte vele, hogy az üzemanyag Ciprusig elég, ezért vették arra az irányt.

A személyzet a legnagyobb gondossággal járt el, minden lehető eszközzel igyekeztek megnyugtatni a férfit, még kávét és teát is kínáltak neki, de nem fogadta el. A kapitány azt nyilatkozta, hogy a gépeltérítő melletti ülésen egy gyanús csomagot látott a belső kamerán át, ezért nem kockáztatott, hiszen nem tudhatta, hogy valóban van-e robbanó szerkezet a férfinél.

Aha a túszejtő labilis, a pszichológus, pszichiáter szakembernek nagyon gyorsan fel kell tudnia mérni az elkövető személyiségét, várható reakcióit. Ugyanis minél súlyosabban beteg egy elme, annál kiszámíthatóbban működik, tehát a kiismerése után irányítani is lehet – mondta Végh József kriminálpszichológus az M1 csatorna kedd esti műsorában.

A férfira hathatott a fokozott európai terrorfenyegetettség: amellett, hogy mintát láthatott benne, számíthatott arra, hogy komolyan veszik majd – fűzte hozzá.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik belföldi járata 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult kedden, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a robbanószerkezetet. A ciprusi külügy által Szeif Eldin Musztafaként azonosított gépeltérítő – aki egyes források szerint egyetemi professzor – a ciprusi Lárnakában kényszerítette leszállásra a gépet. A túszdráma vérontás nélkül ért véget, a férfit a ciprusi hatóságok őrizetbe vették.