A U.S.Steel amerikai nagyvállalat rövidesen bejelentheti a kassai acélművekből való kivonulását. A gyár iránt a kínaiak mutatnak élénk érdeklődést.

Márciusban lejár a szlovák kormánnyal kötött 5 éves megállapodás, melynek értelmében a beruházó kötelezte magát, hogy Szlovákiában marad. A kabinet tárgyalásokat kezdene az amerikaiakkal a megállapodással kapcsolatban, de nem valószínű, hogy a kötelezettséget meghosszabbítják és Szlovákiában maradnak – írja a hirek.sk.

 Az állam pozíciója a cégben ezáltal erősödhet. Új tulajdonos esetében ugyanis a tulajdonos kénytelen engedményeket tenni, hogy az acélgyár megkaphassa az állami támogatást.

Az évi 14,8 millió euró támogatásra az érvényes megállapodás szerint ugyanis csak az amerikaiak tarthatnak igényt. Az állam ellenértékként követelheti a beruházás szavatolását, az acélművek kapacitásának megőrzését, illetőleg a cég 10 ezer alkalmazottjának foglakoztatását.

A szlovák gazdasági miniszter szerint megérett az idő, hogy értékeljék az állami támogatás eredményeit és párbeszédet kezdjenek a U.S.Steel  vezetésével a további együttműködésről. A kormány például azt sem tudja, mennyire komolyan gondolják az U.S Steel tulajdonosai az acélgyár eladását a He Steel Group kínai kohászati nagyvállalatnak.