A Kúria megállapította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által vizsgált pénzügyi intézmények kartelleztek, összehangolták stratégiáikat a devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztésből eredő veszteségek csökkentése érdekében. A versenyhivatalnak azonban újra kell számolnia a bírságokat.

A Kúria honlapján közzétett tájékoztatásában a legfelsőbb bíróság felidézte, hogy a GVH 2013. végén körülbelül 10 milliárd forint bírságot szabott ki 11 pénzügyi intézményre, egy további bank kartellezését pedig bírság kiszabása nélkül állapította meg. A hatóság megállapította, hogy a bankok a 2011 őszétől 2012 január végéig tartó deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztési időszakában a deviza jelzáloghitelek kiváltására alkalmas forinthitelek visszafogása érdekében összehangolták stratégiáikat.

Ennek célja a végtörlesztésből eredő banki vesztességek csökkentése volt azzal, hogy lehetőleg minél kevesebben vegyenek fel forinthitelt devizahitelük kiváltására. Ezt a döntést a megbírságolt bankok közül kilenc és az a bank támadta meg, amely bírságot nem kapott. A két fokon eljáró alacsonyabb szintű bíróságok, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a Fővárosi Törvényszék a GVH határozatát fenntartották, azt mindenben jogszerűnek értékelték.

Az utolsó fokon eljáró Kúria 2016. december 13-án hozott ítéletében a korábban eljáró két bírósággal egyezően megállapította, hogy a bankok kartelleztek, az eljáró bíróságok nem követtek el eljárási hibákat, eljárásaikat tisztességesen folytatták le, és ítéleteiket kellően megindokolták, mindössze a bírságok kiszámolásában tért el értékelésük a Kúria jogi álláspontjától. (MTI)