Az egri nyár legnagyobb turisztikai rendezvényén az Egri Bikavér Ünnepen az Érsekkertben 45 ezer vendéget fogadtak.

Az elmúlt években a bikavér ünnep túlszárnyalta a kereteit, és a jóval több lett egy borgasztronómiai találkozónál – mondta Tarsoly József főszervező, Eger város hegybírója.

A kóstoló poharak eladásából, a borászok és az éttermek forgalmából a szakemberek arra következtettek, hogy kiemelkedő számú, mintegy 45 ezer turista vett részt az idei programokon – írja a turizmus.com.

Kanadából, Csehországból, Lengyelországból és Finnországból is jöttek vendége.k, akik megismerkedtek a várossal, az egri borokkal és a történelmi borvidékkel.

Az esemény azért is fontos volt a szakma képviselőinek, mert ekkor jelentették be, hogy kik lettek 2017 legjobb szőlő- és bortermelői a hevesi megyeszékhelyen.

Az év egri szőlőtermelője díjat Tóth Ferenc pincészete nyerte el. A 2017 év egri bortermelője pedig az Orsolya-pince, azaz Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán lett.

Az év borgasztronómusa elismerést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke, Barabás Zoltán vehette át. Az idei borünnep legjobb egri bikavérének pedig a Szent Andrea Pincészet Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2015-ös évjárata bizonyult.