Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére.

Az NMHH kezdeményezésével erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához – közölte a hatóság. Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt is ellenőrizzék az elektronikus eszközöknél, szerepel-e a terméken a CE-jelölés. A tájékoztatás szerint a fogyasztók november 23-tól jövő év elejéig találkozhatnak televízióban, online médiumok és közösségi oldalak felületén, illetve újságokban a médiahatóság reklámjaival. A hirdetések fő célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a körültekintésre az elektronikus eszközök beszerzésekor.

A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve az otthon használatos elektronikai eszközök működését. Az NMHH közleményében példaként említette, hogy az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok Magyarországon szinte biztosan nem működnek megfelelően a gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a bébiőrök, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, de előfordulhat, hogy az európai előírásoknak nem felelnek meg, nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal. A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is elromolhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak – hangsúlyozta az NMHH.

Az elektronikai eszközök nem csak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak – közölte a hatóság.

Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzék, a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megnézhetők a betiltott eszközök. (http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek.)

A hatóság figyelmeztet arra is, hogy a wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket. A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk. Fontos figyelni a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logókra, a távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel – jelezte az NMHH.

A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését. Idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz “bukott meg”, tavaly 120 vizsgálaton 17. A legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot. A hatóság tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg, 745 esetben ezeket más elektronikai eszköz működését zavaró módon üzemeltették. Az NMHH kisfilmjei a hatóság honlapján, illetve YouTube-csatornáján is elérhetőek. (MTI)