Budapesten és Zágrábban a tervek szerint kamarai információs pontok segítik majd a vállalkozásokat – hangzott el pénteken a BKIK rendezvényén.

Több mint egy éves előkészítő munka eredményeként pénteken megalakult a BKIK Horvát Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály. Ezt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott magyar-horvát üzleti fórumon jelentették be.

A szakmai osztály tagjai a legkülönbözőbb területeket képviselő vállalkozások, találunk közöttük az energetikában, az építőiparban, az élelmiszer-feldolgozásban, a mezőgazdaságban tevékenykedőket épp úgy, mint egészségügyi vagy pályázatíró céget. A tagok közül jó néhányan most lettek a BKIK önkéntes tagjai.

Az üzleti fórumon Kiss Zoltán, a BKIK elnöke bejelentette, hogy a tervek szerint Budapesten és Zágrábban információs pontokat alakítanak ki a kamaráknál, ezzel is segítve a kis és középvállalkozókat a piackutatásban, valamint a kapcsolatfelvételben.

A BKIK elnöke felhívta a figyelmet, hogy a horvát kormány a közelmúltban bejelentett privatizációs stratégiája is lehetőség lehet a magyar vállalkozások számára – nyilván itt nem a kkv-k lesznek előtérbe helyezve. Szó van a nemzeti légi társaság, bankok, biztosító társaságok, a rijekai kikötő és a Podravka részbeni vagy teljes eladásáról.

Kiss Zoltán megemlítette, hogy a magyar turisták körében változatlanul népszerű a horvát tengerpart, tavaly 435 ezer honfitársunk töltött el legalább egy vendégéjszakát déli szomszédunknál.

A turizmus valóban nagyon fontos ágazat, de nem lenne jó, ha a horvát gazdaság kizárólag erre építene – vetette fel Gordan Grlić Radman, Horvátország magyarországi nagykövete. A diplomata már négy éve dolgozik Budapesten, megemlítette, hogy az utóbbi időben voltak kemény kérdések és viták a két ország között. A migránsválság kezelése mellett az INA-Mol-ügynek főleg a horvát sajtóban generált feszültsége sem mindig volt szerencsés. Utóbbit a nagykövet szerint üzleti kérdésként, a részvényesek ügyének kell tekinteni, s nem jó, ha valaki politikai problémát akar ebből kreálni.

Zlatan Frölich, a Zágrábi Kamara elnöke jó kezdeményezésnek nevezte az információs pont ötletét, mert azzal kölcsönösen sokat lehet profitálni. Mint mondta: Magyarországnak, mivel a horvátoknál jóval előbb lett az Európai Unió tagja, sokkal több a tapasztalata, ezért nagyon sok kérdésben számítanak a magyar kamara és a vállalkozók véleményére, segítségére.

Zeljko Kraljičak, Eszék-Baranya megye alispánja szintén a privatizációs lehetőségeket hangsúlyozta. Célul tűzte ki, hogy megyéje 2016 végéig az eddiginél is szorosabb kapcsolatot építsen ki magyar cégekkel. Szerinte öt-tíz éves távlatra kell tervezni, s mint közölte: annak a lehetőségét is keresik, hogyan lehet minél több horvát terméket és szolgáltatást értékesíteni Magyarországon.

KamaraOnline

A fotón (balról jobbra): Zeljko Kraljičak, Kiss Zoltán, Gordan Grlić Radman és Zlatan Frölich