Műholdas felvételeket felhasználó rendszerrel térképezik fel az illegális romániai fakivágásokat. A hatóságok és a polgárok is láthatják ezentúl, hogy ki, hol és kinek az engedélyével vág ki fákat.

Az erdőkitermelést és faszállítást követő honlapot indított útjára Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter – írja a Krónika.

Az Inspectorulpădurii.ro portál műholdas felvételeket használ, amiket valós időben ráhelyez az elektronikus térképekre, s ezáltal le tudja leplezni az illegális erdőirtásokat. Azt is megmutatja, hogy hova szállították az illegálisan kitermelt faanyagot.

„Az új alkalmazás révén minden illegális fakivágás esetében riasztják a hatóságokat. Valós időben ki lehet deríteni, hogy ki, hol, mikor, kinek az engedélyével vág ki. A rendszer már készen áll, az elkövetkező időszakban feltöltjük a szükséges adatokat. Úgy hiszem, hogy 2017 első felében valamennyi adat fenn lesz, s így legkésőbb május-júniusban teljes lesz ez a térkép” – részletezte a környezetvédelmi tárca vezetője.

A rendszer 30 ezer euróba került, az Indaco cég alakította ki. „Az összeg elenyésző, ha arra gondolunk, hogy mennyibe kerültek az illegális erdőirtások, és hány millió eurót költöttek nem működő szoftokra” – hangsúlyozta Cristiana Pașca Palmer.