A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabban az év hatodik hónapjában, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A szeszes ital, dohányáru kategóriában éves összevetésben 3,6 százalékkalemelkedtek az árak, a szolgáltatások 1,9, az élelmiszerek 1,4, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak átlagosan. Az „egyéb cikkek, üzemanyagok” körében 2,3, a „háztartási fűtés, energia” kategóriában 2,7 százalékkal csökkentek az árak 2014 júniusához viszonyítva.

Májushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.  A legnagyobb mértékben, 0,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak, az üzemanyagok és a háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

A fogyasztói árak az első félévben átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint a 0,6 százalékos inflációt a magyar háztartások alig érzékelik, ez a szint gyakorlatilag a hibahatáron belüli. Az államtitkár megjegyezte, a szaktárca 2015 további részében sem számít nagy mértékű pénzromlásra, az egész évet tekintve pedig 0 százalék körüli átlagos inflációt vár.

Az elemzők szerint az infláció év végére akár 2,5-3 százalékra is emelkedhet. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint decemberben 3 százalék is lehet az infláció, éves átlagban pedig a fogyasztói árak emelkedése 0,5 százalék körül alakulhat. Barczel Viven és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint az idei átlagos infláció 0,3 körül lehet, a ráta decemberig akár 2,5 százalékig gyorsulhat.

KamaraOnline/MTI