Egyre több szakmában van esélye a tehetséges tizenéveseknek, hogy megmutassák rendkívüli képességeiket és benevezzenek a hazai JuniorSkills tehetséggondozó versenyekre. Múlt hétvégén versenyeztek az informatikai szakmák tanulói, most pedig az asztalos tanulók számára kiírt megmérettetés döntője indult el. A BKIK arra bíztatja a szakképző intézményeket és a budapesti cégeket, hogy ösztönözzék indulásra a látókörükben lévő fiatal, tehetséges diákokat, akik közül a legjobbak szakmájuk Junior Bajnokai lehetnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében és számos szakmai és képzési szervezet közreműködésével, a WorldSkills Hungary Program keretein belül megvalósuló JuniorSkills versenyek célja a szakmák megbecsültségének növelése mellett, hogy a 9-12 évfolyamos tanulók is megismerhessék a nemzetközi versenyek világát, valamint felkészülhessenek a későbbi megmérettetésekre.

A SkillsIT konzorciumot vezető HTTP Alapítvány, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló JuniorSkills informatikai rendszerüzemeltető verseny országos válogatójáról négyszázharminc induló közül tizenketten jutottak be a döntőbe. A megmérettetés végén az alábbi eredmény született: az első helyezett Téringer Gergő (Győr), a második Sölét Tamás (Győr) lett, a harmadik helyen pedig Tamás Vince Kornél (Budapest) végzett.

A webfejlesztő verseny népes mezőnyében négyszáznyolcvan indulóból tizenkét döntős között dőlt el a végeredmény. A legjobbak: első helyezett: Váradi Marcell (Kecskemét), második Buborék Márkó (Budapest), harmadik: Géczi Kornél (Debrecen).

Majd a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Technikumában indult az asztalosok országos válogatója, amelyen ötvenkilenc indulóból kerülnek ki a legjobbak, akik az áprilisi Szakma Sztár Fesztiválon rendezett országos döntőn mérik össze tudásukat.

Az informatikai és asztalos tanulók junior versenye mellett a következő hetekben számos további szakmában nyitják meg a jelentkezést a JuniorSkills nemzeti tehetséggondozóra. A következő versenyben a víz-, gáz-, és fűtésszerelő tanulók mérik össze tudásukat. Bővebb információ és jelentkezés:

https://worldskillshungary.hu/skills-junior/skills-junior-2024/viz-gaz-es-futesszerelo

A WorldSkills Hungary Program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezett WorldSkills és EuroSkills bajnokságokon mérik össze tudásukat, ahol az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A magyar versenyzők országos döntőjére a Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor.

További információ az idei JuniorSkills versenyekről:

https://worldskillshungary.hu/skills-junior#skills-junior-2024