Története során először tart fotóaukciót a BÁV. Az októberi árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész több mint 200 alkotása kerül.

A BÁV régóta dédelgetett tervét váltja valóra október végi fotóaukciójával, amelyet hosszas válogatás előzött meg a szakmai zsűri részéről. Az aukciós anyag egyszerre mutatja meg a külföldön híressé vált, de itthon eddig méltatlanul hanyagolt magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait. Az egyedülálló válogatás során a szakmai zsűri a művészek által legjobbnak ítélt munkákból válogatott, mégpedig anonim módon.

Az anyag feldolgozása során – a szigorú szakmai szempontok mellett – végig szem előtt tartották azt is, hogy olyan alkotások kerüljenek az aukcióra, melyek bármely otthon vagy iroda díszévé válhatnak. A kollekcióban ugyanúgy megtalálhatók ikonikussá vált, mint eddig még kevésbé ismert főművek is.

Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész, több mint 200 alkotása kerül. Ezek között szerepelnek olyan magyar származású, külföldön híressé vált fotósok, mint André Kertész, Ata Kandó, Lucien Hervé, Francis Haar, Paul Almásy, Suzanne Szász.

Az ikonikus fotográfusoknak az alkotásai már ma is meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát külföldi aukciókon. De amíg André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383124 euróért (118 millió forintért) cserélt gazdát a Sotheby’s Aukciósháznál 2005-ben, itthon még mindig jóval a nemzetközi, sőt a közép- és kelet európai országok árképzése alatt vásárolhatnak világszínvonalú fotókat. Éppen emiatt ez az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség a mai műtárgypiacon.  

André Kertész, világhírű magyar fotográfus elismertségét, a kiemelkedő aukciós leütések mellett, jól szemlélteti az a jelentős fotógyűjtemény, amit nem más, mint Elton John tudhat a magáénak. Az ebben szereplő számos Kertész-kép közül a zenész, a „Víz alatt úszó” címűt tartja a 20. század legfontosabb fotójának. Az aukcióra eddig még nem látott Kálvin téri életképével, és két különleges csendéletével készülünk.

Árverésre kerül Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) egy egyedülálló Breuer Marcell portréja is, ami egy, a világhírű építészről készült kevés portréknak. Ráadásul az általa tervezett épület előtt készült. Hervé olyan építészóriás pályáját dokumentálta végig, mint Alvar Aalto, de gyakran nevezik Le Corbusier „házi fényképészének” is.

A nagy nevek között szerepel a most szeptemberben, 104 éves korában elhunyt, legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó is. Neki a világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg. A világ nagy múzeumaiban őrzött sorozatból most két képe is szerepel az aukción is.

Az utazási fotók közül kiemelkednek Paul Almásy hindu istentisztelete és nigériai életképe is. Kalapács alá kerül a világ egyik legjobb gyermekfényképészének tartott Suzanne Szász játszótéri fotója, és Francis Haar őrségben álló náci katonáját megjelenítő erőteljes alkotása is.

Az élő klasszikusok között meg kell említeni Chochol Károlyt nagyszerű budapesti fotóival; Féner Tamást, akinek szakmai munkásságát egy zsidó témájú sorozatán és legújabb képein keresztül követhetjük végig.

A magyar aktfényképezés nagyjai is felsorakoztatják legszebb alkotásaikat: Jung Zseni igen keresett festői művei mellett Módos Gábor lírai aktjai is helyet kapnak. Olyan, mára már ikonikusnak számító képeket is elhoztunk, mint Török László Családja, Bánkúti András moszkvai fotója, az Alkony.

A portrék közül külön meg kell említeni Tóth György Yoko Onoról készült képeit, illetve Vámos László ritka Kodály Zoltán portréit.

A feltörekvő fiatal nemzedék tagja Fazekas István. A HVG fotóriportereként dolgozó Fazekas az aukción többek között Csányi Vilmos etológusról készült portréjával szerepel, akit kedvenc kutyája, Jeromos szemén „keresztül” láthatunk.

Itt lesznek Erdélyi Gábor, Gáti György és Kasza Gábor lehengerlő fotói is. A kollekció változatos témái között ugyanúgy helyet kapnak a természetfotók így Balázs Attila tiszai árról készült megrázó alkotása. A mindennapi életképek között Benkő Imre Roosevelt tere vagy Nicky Almásy és Révész Tamás épületfotói is láthatók.

Olyan zseniális portrék, mint az Amerikában sokszorosan díjazott Papp Elek felejthetetlen képe Az út vége, illetve mestere Tóth István, Nehéz út volt című alkotása, vagy Gordon Eszter rendhagyó Cserhalmi-portréja is.

Bőven akadnak igazi történelmi kordokumentumok is, mint Stalter György 80-as évek magyar valóságáról készült megkapó életképei. Érdemes nem csupán témák, hanem egyedi technikák tekintetében is körülnézni a kiállításon, hiszen Dobos Sándor illesztett panorámái, Fejér Ernő csendéletei vagy Cseri László megnyújtott nőalakjai is izgalmas csemegének ígérkeznek.

Fotó: Papp Elek: Dante