Amennyivel több pont pontot teljesít Moszkva a Minszki megállapodásból, annál több szankciót vonnak vissza – mondta az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban.

Teljesen világos, hogy júniusban az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni büntető intézkedéseket – fogalmazott Jean-Claude Juncker az Euronewsnak adott interjúban. Az Európai Bizottság elnöke szerint a július 31-én lejáró szankciókat újabb hat hónappal hosszabbítják meg.

Juncker ugyanakkor azt is közölte, hogy az év végéig több, meg nem nevezett ponton is lazíthatnak a szankciókon, egyes pontokat akár teljesen eltörölhetnek.

Az unió több tagországában hetek óta arról ír a sajtó, hogy nem egyértelmű az újabb hosszabbítás, mert azt többen ellenzik. A magyar kormánynak is az az álláspontja, hogy nem elfogadható lépés az automatikus hosszabbítás, mindenképp meg kell vizsgálni a helyzetet.

Juncker szerint továbbra is folytatják a monitorozást, és ha változik a Kreml magatartása, arra menetközben reagálni fog Brüsszel. Az EU 2014 márciusa óta több lépcsőben hozta meg a büntető intézkedéseket, mert elfogadhatatlannak tartja a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, és a Kelet-Ukrajnában kialakult háborús helyzetért is Moszkvát teszi felelőssé.

Oroszország válaszul 2014 augusztusában agrárstopot rendelt el, annak hatályát jövő augusztusig meghosszabbította. A szankciók és az agrártop már eddig is tetemes kárt okozott az EU-nak és Moszkvának egyaránt.