Új, az Európai Unióban egységesen alkalmazott jelölések váltják fel a Magyarországon jól bevált „diabetikus” feliratokat az élelmiszerek csomagolásán. A fogyasztók júliustól ezek, illetve a már jól ismert tápértékjelölésekből tájékozódhatnak például a termék cukortartalmáról.

Idén július 20-tól az Európai Unióban egységesen alkalmazott jelölések váltják fel az élelmiszerek címkéjén a jól ismert „diabetikus” feliratot. Ezt a jelölést, illetve a hozzá tartozó narancssárga pöttyöt eddig kizárólag Magyarországon alkalmazták a gyártók és forgalmazók azokra az élelmiszerekre, amelyek megfelelnek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A július 20. előtt, még a régi megkülönböztető jelzéssel gyártott illetve forgalomba hozott élelmiszerek a készletek erejéig értékesíthetők, vagyis ezek a feliratok fokozatosan, több hét illetve hónap alaptt tűnnek majd el végleg a boltok polcairól – derül ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményéből.

A cukorbetegek július 20-a után a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (például alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak majd egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. Az ezzel kapcsolatos szabályozást például a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU Európai Parlament és Tanács rendelete, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet tartalmazza. Az engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások a következők:

ENERGIASZEGÉNY

Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiaszegény, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal (170 kJ)/100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal (80 kJ)/100 ml határértéket a folyadékok esetében. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 4 kcal (17 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.

CSÖKKENTETT ENERGIATARTALMÚ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer csökkentett energiatartalmú, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 százalékkal csökkentett, azon tulajdonság(ok) feltüntetésével, amely(ek) által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.

ENERGIAMENTES

Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiamentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal (17 kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4 kcal (1,7 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.

ALACSONY CUKORTARTALMÚ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer alacsony cukortartalmú, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.

CUKORMENTES

Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.

HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.