Kihirdette Klaus Johannis román államfő hétfőn az új közalkalmazotti bértörvényt, amely 2018 januárjára halasztotta az eredetileg júliusra beígért fontosabb béremeléseket.

A szociálliberális parlamenti többség arra számított, hogy a kormány gazdaságpolitikáját rendszeresen bíráló jobboldali államfő visszaküldi majd megfontolásra a parlamentnek a bértörvényt – írja a Krónika.

A kormánypárton belül kirobbant, a Grindeanu-kabinet leváltásába torkollt politikai válság közepette a vakációra készülő parlamentnek nem lett volna ideje a tavaszi ülésszak vége előtt – akár változatlan formában is – még egyszer megszavazni a törvényt, ha Johannis elutasította volna a kihirdetését.

Jövő januárban az összes közalkalmazott bére 25 százalékkal, 2018 márciusától a tanárok bére további 20, az egészségügyben dolgozóké pedig 75 százalékkal emelkedne Romániában.

Az új bértábla magasabb béreinek bevezetése csak a magas rangú állami tisztségviselők esetében nem szenvedett halasztást. A legnagyobb, több mint 17 ezer lejes fizetése az államfőnek lesz, a legnagyobb és legkisebb állami fizetés aránya pedig az eddigi 15-ről 12-re csökken Romániában.