2013 óta nő az igény a távhőre, miközben a föld melegedése miatt csökkent a már meglévő fogyasztók felhasználása – mondta Mitnyan György, a Főtáv vezérigazgatója.

Évente 30 MW növekedésre (egy Kaposvárnyi energiaszükséglet) van szükség az eladott mennyiség szinten tartásához. Ezt a piaci bővülést 2014-ben és 2015-ben is produkálni tudta a cég. Ma már új lakóprojekteknél is többen választják fűtési módként, mivel olcsóbb megoldásnak számít, mint a gáz – mondta Mitnyan György a Portfolio Property Investment Forum konferencián kedden Budapesten.

A távhő már nem csak panelfűtés jelent, például a Sándor-palota (a fotón), Miniszterelnöki Hivatal, Dagály Úszópalota, Gellért Szálló, Millenáris, Magyar Nemzeti Galéria vagy a Mátyás Templom fűtését is a Főtáv oldja meg.

A cég további bővüléseket is tervez, az Erzsébet híd alatt fog átvezetni egy vezetéket jövő őszre, így még többek számára válik elérhetővé ez a fűtési mód. A Főtáv nem csak a fővárosban akarja megépíteni a távhőgyűrűt, az agglomerációs településeket is célba veszik, elsőként Nagytarcsát kapcsolták be a szolgáltatásba.

A Főtáv a hűtési szolgáltatás indítását is tervezi 2017-től, amelyhez napelemekkel szolgáltatják majd az energiát.